Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nijedna žena manje, nijedna mrtva više


Srbija, Bosna i Hrvatska također objeležavaju današnji dan
U svetu se danas obeležava Međunarodni borbe protiv nasilja nad ženama, a otkako je UN ustanovio taj datum, povećao se angažman u vezi s tim problemom.

Nažalost s tim se problemom u velikoj meri suočava se i naš region, a više o tome možete pročitati u tekstovima naših dopisnika iz Hrvatske - Ankice Barbir Mladenović i Bosne i Hercegovine - Ivana Katavića.

Sve se više grupa i pojedinaca, uključujući i muškarce i đečake, uključuje u napore na prevenciji i rešavanju ovog grubog kršenja ljudskih prava žena. Ukupno je postignut značajan napredak, s obzirom da su mnoge zemlje usvojile zakone i sveobuhvatne akcione planove koji se na direktan način bave pitanjem nasilja nad ženama.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je od muškaraca da se uključe u globalnu kampanju za zaustavljanje nasilja nad ženama. Ban je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, rekao da je neprihvatljivo da oko 70 odsto žena doživi neku vrstu fizičkog ili seksualnog nasilja, a da je većina počinilaca tih prestupa "njihovi muževi, partneri ili neko koga poznaju".

Ban je naglasio kako muškarci moraju jedni druge da uče da ne maltretiraju i tlače žene i da ženama nije mesto samo u kući, već i u školi, kancelariji i rukovodećim pozicijama.

SVAKA TREĆA ŽENA TRPI NASILJE U SRBIJI

Kada je reč o Balkanu nasilje nad ženama je takođe u visokom procentu. Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta za žrtve porodičnog nasilja za RSE kaže da je i u Srbiji slična situacija kada je reč o procentu žena koje dožive neku vrstu nasilja od najbližih.

„Ako imamo podatak da je svaka treća ili četvrta žena zlostavljana u toku života, onda to jeste to o čemu se priča. To su velike i zastrašujuće brojke“, kaže Stanojević, ali i dodaje da ima pomaka na bolje.

„To je sada aktuelna tema o kojoj se priča i piše, gde su menjani i doneti novi zakoni i dobro je da se ti problemi prepoznaju. Međutim da li je to dovoljno, to je druga priča.“

Vesna Stanojević ističe da nije problem samo u insitucijama već u celom društvu.

„Mi svi generalno zakazujemo, jer ne obraćamo dovoljno pažnje na to. Kada na primer znamo da postoje porodice koje godinama žive s problemima, svi su svesni toga, a mi ćutimo i ćutimo sve dok se nešto ne desi. Zakazuje i taj neki patrijarhalni model koji još vlada u Srbiji i u kome i žene još smatraju da to što ih „ponekad“, kako one kažu, jednom ošamare nije tako strašno. Naravno, od tih šamara počinu batine, maltretiranja, a neke se, kao što smo videli, završe i smrću“, objašnjava Stanojević.

Ona podseća da je prema poslednjim podacima u ovoj godini u Srbiji 29 žena ubijeno usled porodičnog nasilja, što je, kako ocenjuje prilično veliki broj za tako malu zemlju.

TREĆINA ŽENA U BiH TRPI NASILJE

Usprkos uloženim naporima i napretku u borbi protiv nasilja nad ženama, trećina žena u Bosni i Hercegovini je i dalje izložena nekoj vrsti rodno uslovljenog nasilja u toku svoga života. Takvo nasilje slabi razvoj, uzrokuje nestabilnost, te time dalje otežava održavanje mira.

Ujedinjene nacije podržavaju vlade i civilno društvo u Bosni i Hercegovini u povećanju aktivnosti na prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama, u saradnji sa kreatorima politika i institucijama na svim nivoima. Takođe, intenziviraju se napori na pružanju odgovarajuće podrške ženama, žrtvama nasilja.

Zato UN u BiH potiče sve ljude da obeleže 16 dana aktivizma protiv rodno uslovljenog nasilja, tako što će uzeti učešće u aktivnostima koje će biti organizovane širom BiH u periodu od 25. novembra do 10. decembra, zaključuje se u saopćenju Misije UN-a u BiH.XS
SM
MD
LG