Dostupni linkovi

Red i zakon se moraju poštovati


Žan Mari Geno, zamenik generalnog sekretara UN
Žan Mari Geno, zamenik generalnog sekretara UN

Zamenik generalnog sekretara UN, Žan Mari Geno, preneo je danas u severnom delu Kosovske Mitrovice predsednicima opština sa severa Kosova da zakon i red moraju biti poštovani i da nasiljem ne treba da se rešavaju problemi na prostoru Kosova.

“Sa predsednicima opština razgovarao sam o trenutnoj situaciji ovde. Drago mi je da vidim da svi žele da se zakon sprovodi ovde i da i dalje važi Rezolucija 1244 SB UN. Ja verujem da svi treba da radimo na jedan praktičan način, na osnovu rezolucije 12 44, zato što je to potrebno narodu na Kosovu. Ja sam im poslao poruku da zakon i red moraju da se poštuju, da nasilja ne sme biti i mislim da je to jedini način da svi idemo napred. Ne samo Srbi već svi mi,” kazao je on.

Predsednik SO Zubin Potok, Slaviša Ristić, ponovio je danas u razgovoru sa zamenikom generalnog sekretara UN da je jedini uzrok nasilja i ugrožavanja bezbednosti na severu Kosova pokušaj međunarodne zajednice i UNMIK-a da uspostavlja institucije vlasti nezavisnog Kosova na tim prostorima.

“Mi smo istakli da poštujemo Rezoluciju 1244 SB UN i da mi to na terenu naših opština i pokazujemo. Rekli smo naravno da očekujemo da se u razgovorima između UNMIK-a i Beograda, pa i nas ovde, uspostavi pravosudni sistem pod ingerencijom naše države, a ne države Kosovo koju nikada nećemo priznati,”
rekao je on.


Geno je danas u Prištini izjavio da je došao da se na licu mesta uveri o stanju na terenu i da Ujedinjene nacije žele da ostvare mir i stabilnost na Kosovu. Posle zajedničkog sastanka sa šefom UNMIK-a Joahimom Rikerom, predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom i premijerom Hašimom Tačijem, Geno nije konkretno odgovorio na pitanja o budućoj ulozi UN na Kosovu, ali je rekao da se vode 'razgovori s predstavnicima Evropske unije'. Geno će danas posetiti Beograd, gde će ga primiti premijer Srbije Vojislav Koštunica.


Geno, koji se u različitim diplomatskim krugovima poslednjih nedelja pominje kao novi specijalni predstavnik UN za Kosovo, pokušaće, tokom razgovora sa predstavnicima Beograda i Prištine da pokrene rešavanje čitavog niza "gorućih" problema, nastalih nakon što je Evropska unija najavila preuzimanje administriranja na Kosovu.

XS
SM
MD
LG