Dostupni linkovi

NASA-in svemirski teleskop krenuo u historijsku misiju


Lansiranje rakete Ariane 5 sa svemirskim teleskopom James Webb na brodu u evropskoj svemirskoj luci u Kourouu, Francuska Gvajana (25. decembar 2021.)
Lansiranje rakete Ariane 5 sa svemirskim teleskopom James Webb na brodu u evropskoj svemirskoj luci u Kourouu, Francuska Gvajana (25. decembar 2021.)

Američka NASA lansirala je 25. decembra sa sjevernog dijela južnoameričke obale teleskop vrijedan devet milijardi dolara koji će omogućiti najdublji uvid u svemir od sada, što će označiti početak nove ere astronomskih istraživanja.

Moćni teleskop James Webb, koji koristi infracrvenu svjetlost, bit će najvažnija svemirska naučna laboratorija u sljedećoj deceniji, navodi NASA.

Aparat je spakovan u teretni dio rakete Ariane 5 i bit će lansiran iz Francuske Gvajane u 13.20 sati po sredonjevropskom vremenu.

Ako sve prođe po planu, instrument težak 6.350 kilograma bit će izvađen iz rakete nakon svemirskog leta od 26 minuta.

Teleskop će se potom u narednih mjesec dana kretati do svoje solarne orbite udaljene oko 1,6 miliona kilometara od Zemlje.

Njegovo kruženje oko Sunca konstantno će se usklađivati sa Zemljom, da bi se aparat i Zemlja kretali u tandemu.

Prethodnik ovog uređaja, svemirski teleskop Hubble, kruži oko Zemlje na visini od 550 kilometara i ulazi u sjenku planete i izlazi iz nje svakih 90 minuta.

Novi teleskop za svemirska posmatranja dobio je ime po naučniku koji je bio zadužen za razvoj NASA-e tokom 60-ih godina prošlog vijeka.

Webb je oko 100 puta osjetljiviji od Hubblea i očekuje se da će izvršiti veliku transformaciju naučnog shvatanja svemira i čovjeka u kosmosu.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG