Dostupni linkovi

NASA lansirala 'Artemis 1' ka Mesecu


Sistem za lansiranje u svemir (Space Launch System - SLS) poleteo je iz svemirskog centra Kenedi na Floridi u 01:47 po lokalnom vremenu
Sistem za lansiranje u svemir (Space Launch System - SLS) poleteo je iz svemirskog centra Kenedi na Floridi u 01:47 po lokalnom vremenu

Američka svemirska agencija NASA je u sredu lansirala najmoćniju raketu ikada napravljenu za putovanje na Mesec, u spektakularnom blesku svetlosti i zvuka koji je označio početak novog vodećeg programa svemirske agencije, Artemis 1.

Sistem za lansiranje u svemir (Space Launch System - SLS) poleteo je iz svemirskog centra Kenedi na Floridi u 01:47 po lokalnom vremenu.

"Ono što ste uradili danas će inspirisati generacije koje dolaze, hvala vam!", rekla je Charlie Blackwell-Thompson prva žena direktor lansiranja u NASA, prenosi AFP.

Na vrhu rakete fiksiran je svemirski brod Orion bez posade koji će kružiti oko najbližeg suseda Zemlje, u probnoj vožnji za kasnije letove.

SAD su poslednji put poslale astronaute na Mesec tokom Apolo ere, od 1969-1972. Ovog puta postoji nada da će izgraditi trajno prisustvo - uključujući lunarnu svemirsku stanicu - kako bi pomogla u pripremi za eventualnu misiju na Mars 2030-ih.

Uspešno lansiranje džinovske rakete SLS dogodilo se posle 10 nedelja koje su bile ispunjene brojnim komplikacijama – od problema sa motorom i curenjem vodonika do dva uragana koja su protutnjala Floridom.

Prethodna dva lansiranja, 29. avgusta i 3. septembra, odložena su zbog tehničkih problema na jednom motoru i curenja goriva, a naknadni zakazani termini odloženi su zbog loših vremenskih uslova.

Ukoliko sve prođe po planu, misija će trajati 26 dana, preleteće se 2,1 milion kilometara, obići će oko Meseca i obaviće dva "niska" preleta 100 kilometara iznad površine Meseca.

Ukrcavanje astronauta, za niz budućih misija, počeće od 2024. godine.

Misija „Artemis“ za svoj primarni cilj ima da spusti ljude ponovo na Mesec, što se planira za 2025. godinu.

Artemis je spreman za put na Mesec
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

XS
SM
MD
LG