Dostupni linkovi

NASA otkazala drugi pokušaj lansiranja Artemisa na let oko Meseca


Raketa Artemis sa svemirskom letelicom Orion u svemirskom centru Kenedi u Kejp Kanaveralu, na Floridi, 2. septembar 2022.

Lansiranje najmoćnije ikada rakete američke svemirske agencije otkazano je po drugi put ove nedelje.

Najava je usledila nakon što je otkriveno curenje u rezervoaru vodonika NASA-ine rakete Artemis za debitansti let oko Meseca.

Pokušaji da se problemi otklone bili su otežani mešavinom tehničkih i vremenskih neprilika.

Surenje vodonika je otkriveno 3. septembra kada je raketa počela da se puni superhladnim pogonskim gorivom.

Kontrolori su pokušali da naprave nekoliko popravki, ali bez uspeha.

Vozilo sagoreva 2,7 miliona litara tečnog vodonika i kiseonika kako bi obezbedilo potisak potreban za odlazak sa Zemlje.

Međutim, kada su kontrolori poslali komandu za punjenje rezervoara vodonika, oglasio se alarm koji je ukazivao da je došlo do curenja.

Artemis je spreman za put na Mesec
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Ovo lansiranje bi bilo prvi let u NASA-inom programu istraživanja Meseca u 21. veku, nazvanom Artemis po Apolonovoj mitološkoj sestri bliznakinji.

Problem sa motorom primorao je NASA-u 29. avgusta da odloži lansiranje rakete na dugoočekivani debitantski probni let oko Meseca, 50 godina nakon što je okončan program Apolo.

Američka svemirska agencija navela je problem na jednom od glavnih motora rakete, nakon što su lansirni timovi počeli da pune njene rezervoare goriva superhladnim vodonikom i kiseonikom.

Vremenski uslovi takođe su jedan od faktora. Kako saopštile svemirske snage Sjedinjenih Američkih Država poslednja prognoza ukazuje da su šanse za povoljne vremenske uslove 70 odsto.

U kapsuli Orion koju bi trebalo da ponese raketa, sada nema astronauta, već su umesto njih probne lutke, opremljene senzorima za merenje vibracija, kosmičkog zračenja i drugih uslova.

Astronauti bi na drugi let oko Meseca trebalo da krenu 2024. godine. U trećoj fazi planirano je sletanje na Mesec i to bi, prema sadašnjim projekcijama trebalo da bude 2025.

Šestonedeljna misija prve faze trebalo bi da se završi padom kapsule u Tihi okean u oktobru.

XS
SM
MD
LG