Dostupni linkovi

Vanredna vijest

NASA nakon izolacije na Havajima: Misija na Marsu realna


Havaji, ilustrativna fotografija

Šestočlani tim NASA-e okončao je misiju na Havajima gdje su godinu živjeli pod uslovima za koje se pretpostavlja da vladaju na planeti Mars.

Od 29. augusta 2015. godine ova grupa je živjela u kupoli bez svježeg zraka, hrane i privatnosti. Eksperti ističu da bi se ljudska misija na Crvenoj planeti mogla dogoditi za dvije do tri godine.

Nakon što su preživjeli godinu dana u izolacija, članovi tima su kazali da su uvjereni kako će misija na Marsu biti uspješna. NASA-ina studija je najduža od ruske misije koja je trajala 520 dana.

NASA-in tim bio je sastavljen od francuskog astrobiologa, njemačkog fizičara i četiri Amerikanca - pilot, arhitekta, novinar i geolog.

Živjeli su sa ograničenim resursima, nosili svemirska odijela kada su izlazili van i radili su na tome da izbjegnu lične konflikte. Svako od njih je imao krevet za spavanje i sto u svojoj sobi. Od namirnica su dobijali sir u prahu i tunu u konzervi.

"Misija na Marsu u skoroj budućnosti je realna. Mislim da se tehnološke i fizičke prepreke mogu prevazići", rekao je Cyprien Verseux, član tima iz Francuske.

Komandirka Carmel Johnston kaže kako je nedostatak privatnosti u protekloj godinu bio veoma težak.

"To vam je kao da imate cimere koji su uvijek tu i nikada im ne možete pobjeći tako da sam sigurna da neki ljudi mogu zamisliti kako je kada ne možete pobjeći od nikoga", kazala je.

Misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici obično traju šest mjeseci.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG