Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uspeh NASA: Džuno u orbiti Jupitera


Sonda Džuno ušla u orbitu Jupitera
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Sonda Džuno ušla u orbitu Jupitera

Američka svemirska agencija NASA saopštila je danas da je ostvarila veliki uspeh kad je njena 1,1 milijardu dolara vredna sonda Džuno uspešno ušla u orbitu Jupitera, u sklopu misije za istraživanje porekla Sunčevog sistema.

U Laboratoriji za mlazni pogon NASA u Pasadeni, u Kaliforniji, odjeknuo je aplauz i uzvici oduševljenja kad je u 23,53 po lokalnom, odnosno 4,53 po srednjeevropskom vremenu, sonda po planu ušla u orbitu najveće planete Sunčevog sistema, prenela je agencija AFP.

"Ušli smo", uzviknuo je Skot Bolton, glavni istraživač NASA iz Istraživačkog instituta u San Antoniju, Teksas.

"Vi ste najbolji tim na svetu. Upravo ste učinili najtežu stvar koju je NASA ikad uradila", poručio je Bolton svojim kolegama u kontroli misije.

Sonda Džuno je lansirana pre pet godina iz Kejp Kanaverala na Floridi i dosad je proputovao 2,7 milijardi kilometara.

Ta letelica je putovala brzinom većom od 209.200 kilometara na sat kad je usporila motore dovoljno da bi ušla u orbitu Jupitera.

Time počinje 20-mesečna misija, tokom koje se naučnici nadaju da će otkriti više o tome koliko vode ima na Jupiteru, kao i sastav njegovog jezgra, kako bi došli do podatka kako se ta planeta, kao i druge oko Zemlje, formirala pre više milijardi godina.

Facebook Forum

Povezani članci

XS
SM
MD
LG