Dostupni linkovi

Naš svemir polako umire


Jedna od brojnih hipoteza o budućnosti našeg svemira dobila je još jedan čvrst dokaz – naš univerzum polako umire.

To je doslovni kratki zaključak naučnog rada međunarodnog tima 100 naučnika koji su koristili podatke iz najsnažnijih teleskopa na svijetu, na tlu i u orbiti, proučivši više od 200.000 galaksija čija svjetlost dolazi do Zemlje.

Astronomi su godinama pretpostavljali da svemir očekuje tragičnu sudbinu, a naučnici su sada potvrdili svoja nagađanja sa preciznim mjerenjima, prenosi CNN.

Na osnovu skupljenih podataka naučnici su zaključili da svemir "isijava" dva puta manje energije nego što je to bio slučaj prije dvije milijarde godina. Naučni rad objavljen je u ponedjeljak na web stranici Evropskog južnog opservatorija.

Tim je proučio energiju širom vidljivog svjetlosnog i drugih dijelova elektromagnetnog spektra za koji naučnici tvrde da doslovno blijedi od ultraljubičastog do infracrvenog dijela.

"Svemir kao da je sjeo na kauč, pokrio se dekom pred spavanje koje će trajati vječno", rekao je astronom i vođa naučnog tima Simon Driver.

Smrt svemira koja bi mogla nastupiti za više triliona godina ipak ne znači kraj postojanja. Prostor-vrijeme će i dalje biti ovdje, ali zvijezde i druga tijela koja emituju svjetlost polako će prestati da obasjavaju prostranstvo oko sebe.

XS
SM
MD
LG