Dostupni linkovi

Napadnuti novinar Otašević za sada samo svjedok


Napadnuti novinar saslušan u podgoričkom tužilaštvu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Novinar dnevnog lista Dan Vladimir Otašević saslušan je u Osnovnom državnom tužilaštvu kao svjedok incidenta od prije dvije večeri, kada je u tržnom centru "Delta Siti" na njega nasrnuo Mladen Mijatović, tjelohranitelj crnogorskog biznismena Zorana Ćoća Bećirovića, koji je u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića obilazio prodavnice.

"Saslušan sam, ne u svojstvu oštećenog nego kao svjedok, što je malo čudno budući da sam u izjavi policiji naveo da sam oštećeni. Ostaje mi da vidim kako će se Tužilaštvo odrediti povodom mog slučaja", saopštio je Otašević novinarima nakon što je dao izjavu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

Kako nije dobio status oštećenog, Otašević po zakonu nema pravo na uvid u aktivnosti i radnje koje je Tužilaštvo do sada preduzelo u vezi sa njegovim slučajem, pojasnio je Otaševićev pravni zastupnik, advokat Nebojša Asanović.

"Zašto Vladimir Otašević nije oštećeni već samo svjedok, to zna tužilac koji je tako odlučio. Kao njegov advokat smatram da ima dovoljno činjenica ali i dokaza poput video snimka sa lica mjesta, na osnovu kojih je mogao dobiti status oštećenog. U tom slučaju bi imao pomoć advokata u postupku i pravo da ostvari uvid u sve dokazne materijale, kao što je pomenuti snimak", ističe advokat Asanović.

Obezbjeđenje bez odobrenja ministra

Osim zahtjeva novinarskih udruženja, dijela političkih partija i organizacija civilnog društva da odgovorni za napada na novinara budu procesuirani, taj slučaj otvara niz drugih pitanja poput - kako je moguće da pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) radi kao obezbjeđenje biznismena Zorana Bećirovića, te kako se i zašto državni tužilac Miloš Šoškić našao u društvu Bećirovića protiv kojeg se vodi postupak?

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su za Radio Slobodna Evropa (RSE) saopštili da njihov službenik Mladen Mijatović, koji je prije dvije večeri nasrnuo na novinara Otaševića, nije tražio odobrenje ministra Mevludina Nuhodžića da privatno obezbjeđuje biznismena Zorana Bećirovića. Iz MUP-a navode da će, ukoliko provjera pokaže da se bavio tim poslovima, preduzeti mjere za utvrđivanje njegove odgovornosti.

Savjet za građansku kontrolu rada policije, kako za RSE naglašava predstavnik tog organa Aleksandar Zeković, prati postupanje policije u konkretnom slučaju i ima redovnu komunikaciju sa tužilaštvom. Za sada nije bilo prigovora na rad policije u vezi sa incidentom od utorka veče, kaže Zeković i dodaje:

"Nama je bilo važno da utvrdimo da li je lice koje se dovodi u vezu sa tim incidentom (Mladen Mijatović) policijski službenik ili nije jer je Savjet odmah ocijenio da je obavljanje zaštitarskih poslova za bilo koje treće lice, pravno ili fizičko nespojivo sa policijskim poslom. Ustanovili smo da nije policijskih službenik već službenik MUP i sada je na tom organu treba da preduzme dalje korake", kaže Zeković.

Zatraženo mišljenje Komisije za etički kodeks

U međuvremenu, vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković zatražio je od Višeg državnog tužilaštva da utvrdi činjenice povodom napada na novinara Otaševića, a od Komisije za etički kodeks državnih tužilaca mišljenje da li je ponašanje državnog tužioca Miloša Šoškića u skladu sa Etičkim kodeksom.

Miloš Šoškić
Miloš Šoškić

Univerzitetski profesor i član Tužilačkog savjeta Velimir Rakočević za RSE kaže da će kada budu imali sve relevantne informacije o napadu na novinara lista Dan, a kojem je prisustvovao viši državni tužilac Šoškić, donijeti jasnu i preciznu odluku.

"Što se tiče tog slučaja, kao i u svim drugim, nakon što prethodno prikupimo sva obavještenja i provjere svih navoda, za šta je nadležna odgovarajuća komisija u okviru Savjeta, mi ćemo se sastati i donijeti vrlo konkretne odluke. Ništa više od toga ne mogu da vam kažem jer bi to bilo prejudiciranje stvari, a kao profesor prava to sebi ne smijem da dopustim" ističe Rakočević.

Šta piše u Kodeksu?

Inače, u Kodeksu tužilačke etike između ostalog se navodi da će se "na dužnosti i u slobodno vrijeme državni tužioci ponašati tako da će, vodeći računa o javnosti rada Državnog tužilaštva kao samostalnog državnog organa, poštovati profesionalne standarde u postupanju i uopšte u svojim nastupima, da se ni na koji način neće koristiti svojim službenim položajem ili ugledom državnog tužioca za ostvarivanje svojih prava ili interesa".

Kodeks tužilačke etike (kliknuti za otvaranje dokumenta)

U tom dokumentu se dalje navodi da "svojim ponašanjem na javnom mjestu tužioci ne smiju da nanose štetu ugledu državnih tužilaca kao i da radnjama iz svog privatnog života ne narušavaju integritet, pravednost i nepristrasnost državnog tužioca".

Urednik lista Dan i predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare u Crnoj Gori Nikola Marković, u ranijoj izjavi za RSE zatražio je od Tužilaštva da utvrdi odgovornosti tužioca Šoškića.

"Da pokrenu postupak protiv tužioca koji se veoma neprofesionalno i neetički ponašao, prvo nečinjenjem a onda je još i ćutanjem pokušao da sakrije ovaj događaj. U najmanju ruku očekujemo da za početak i Šoškić i Mijatović budu suspendovani. Bojim se, imajući u vidu prethodna iskustva, da se ništa od toga neće desiti", naveo je Marković.

Podsjetimo, novinar Vladimir Otašević je u razgovoru za RSE ispričao kako je član obezbjeđenja crnogorskog biznismena Zorana Ćoća Bećirovića, inače pripadnik MUP Mladen Mijatović, 3. decembra u Podgorici nasrnuo na njega dok je u tržnom centru fotografisao Bećirovića koji je u prodavnici mobilnih telefona bio sa višim državnim tužiocem Milošem Šoškićem.

Otašević je ispričao da je u šoping molu primijetio Bećirovića i da mu je privukla pažnju činjenica da je nedavno osumnjičeni za krivično djelo - u društvu tužioca Šoškića, zbog čega je odlučio da to fotografiše.

Zoran Bećirović je nekoliko dana prije incidenta u Delti uhapšen po nalogu Specijalnog tužilaštva, zbog sumnje da je prijetio vještaku Aleksandru Rakočeviću. Tereti se da je počinio krivično djelo - sprečavanje dokazivanja.

Inače, biznismen Bećirović je nedavno pominjan kao vlasnik of šor kompanije koja je 2015. godine od predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenica za skoro 140.000 eura kupila zemljište u okolini Kolašina, kako je objavila nevladina organizacija MANS. Medenica tu transakciju nije prijavila iako je na to bila obavezna po Zakonu o sprječavanju konflikta interesa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG