Dostupni linkovi

Nove žrtve širom Sirije, ubijen voditelj državne televizije


Uništeni tenk sirijske armije u blizini Alepa, avgust 2012.
Uništeni tenk sirijske armije u blizini Alepa, avgust 2012.
Voditelj sirijske državne televizije, Mohamad el-Said, koji je kidnapovan polovinom jula je ubijen, saopštila je u subotu Opservatorija za zaštitu ljudskih prava.

"Poznat voditelj sa državne televizije je pogubljen i Front el-Nosra je preuzeo odgovornost za to ubistvo", rekao je agenciji Frans pres direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

El Nosra je u svom saopštenju potvrdila otmicu i ubistvo, navodeći da su "heroji" iz regiona Damaska zarobili voditelja državne televizije i da je on pogubljen pošto je saslušan. Saopštenje je objavljeno na veb sajtu na kojem se vidi zastava Al Kaide, a uz tekst je postavljena fotografija voditelja prislonjenog uz zid. "Neka ovo bude lekcija svima koji podrzavaju režim", navela je el Nosra.

U Siriji je od subote ujutro poginulo 13 osoba, a pobunjenici su u noći s petka na subotu napali zgradu državne televizije u Alepu, javile su nevladine organizacije i agencija Sana.

Prema saopštenju Opservatorije za zaštitu ljudskih prava, pobunjenici su u noći sa petka na subotu izvršili napad na zgradu državne televizije u Alepu i oko nje postavili eksploziv, ali su se povukli pošto ih je bombardovala regularna vojska.

Državna novinska agencija Sana je potvrdila da je izvršen napad na televiziju, navodeći
da su "teroristi napali civile i zgradu" (televizije) ali da su je "vojnici odbranili".

Od 13 poginulih jedna žrtva je u Latakiji na severozapadu zemlje, šest u Deir Ezoru u istočnom delu i šest u regionu Damaska. Žestoki sukobi u subotu su nastavljeni i u kvartovima Salahedin i Seif el-Davla u zapadnom delu Alepa, koje pod kontrolom drže pobunjenici.

Opservatorija je navela da je regularana vojska u najjačem napadu od početka sukoba u Siriji, bombardovala kvart Tadamun u južnom delu Damaska, gde su takođe raspređeni pobunjenici, i da su borbe nastavljene u četvrti Džobar u istočnom delu grada. Sana je navela da je vojska izvršila juriš na "teroriste" u Tadamunu.

U Siriji je samo u petak poginulo oko 100 ljudi, a prema najnovijim podacima Opservatorije, od marta prošle godine, kada su počeli sukobi u toj zemlji, život je izgubilo više od 20.000 ljudi, među kojima 14.000 civila.

Generalna skupština UN usvojila je u petak rezoluciju kojom se osuđuje bombardovanje pobunjeničkih gradova u Siriji i kritikuje Savet bezbednosti UN zbog izostanka akcija u cilju okončanja sirijskog sukoba.

Šef Sirijskog nacionalnog saveta, Abdel Baset Sajda ocenio je da usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN o Siriji potvrđuje da je sirijski predsednik, Bašar Asad "izgubio sav legitimitet".

"Rezolucija koju je donela Generalna skupština potvrđuje da je režim Bašara Asada izgubio kredibilitet i da međunarodna zajednica više ne veruje u legitimitet režima", rekao je Sajda.

Generalna skupština UN tokom usvajanja rezolucije o Siriji, 3.avgust 2012.
Generalna skupština UN tokom usvajanja rezolucije o Siriji, 3.avgust 2012.
On je kazao da se pobunjenici neće povući iz Alepa, jednog od važnih uporišta pobunjenika, gde su se danima vodile borbe između njih i regularne vojske, i koji jedinice Bašara Asada nastavljaju da bombarduju.

"Slobodna sirijska vojska se nije, niti će se povući iz Alepa. Mi smo sa njom u kontaktu kako bismo je snabdeli, kao i gradove koji ustaju protiv režima", rekao je on.

Sirijski ambasador u UN Bašar Džafari osudio je donošenje rezolucije i optužio Saudijsku Arabiju i Bahrein da napadaju Siriju dok u njihovim zemljama takođe postoji kršenje ljudskih prava.

"Ono što se dogodilo je očigledno i flagrantno licemerje onih koji su pokrovitelji ove rezolucije”, poručio je Džafari.

Kritike Kine i Rusije

Američki predstavnik u UN Suzan Rajs pozdravila je usvajanje rezolucije. Ona je naglasila da je Generalna skupština UN poslala snažnu poruku a to je da je velika većina naroda uz stanovnike Sirije.

Rusija je, međutim, saopštila da rezolucija narušava mirovne napore i pruža podršku sirijskoj opoziciji.

"Iza fasade humanitarne retorike krije se flagrantna podrška sirijskoj opozicionoj vojsci", rekao je ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin i dodao da se Rezolucijom smanjuju šanse za političko rešenje sukoba u Siriji i pogoršava sukob u toj zemlji.

Kina je takođe kritikovala donošenje rezolucije, ocenjujući da se njome konflikt u toj zemlji neće rešiiti.

Rusija i Kina blokirale su tri pokušaja uvođenja sankcija Savjeta bezbjednosti UN protiv Damaska.

Istovremeno, britanski ambasador Mark Lajel Grant izjavio je da je "kolosalna većina" podržala rezoluciju, dok je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus naveo da ona potvrdjuje "volju međunarodne zajednice" za pronalaženje puta ka izlasku iz krize u Siriji.

Rezolucija koju je usvojila Generalna skupština UN ima pre svega simbolično značenje, pošto za razliku od Saveta bezbednosti, Skupština može samo da da preporuke, ali joj je cilj da da pojača pritisak na Savet bezbednosti da preduzme akciju.

Arapske zemlje koje su sastavljale nacrt rezolucije odustale su od dva ključna predloga na insistiranje Rusije i Kine – zahteva da se sirijski predsednik Bašar Al Asad povuče sa vlasti kao i od poziva drugim državama da uvedu sankcije režimu u Damasku.

Od ukupno 193 zemalja članica, za rezoluciju je glasalo 133, među kojima su SAD i Francuska, 12 je bilo protiv, a 31 uzdržano.

U tekstu rezolucije se izražava žaljenje zato što "Savet bezbednosti nije uspeo da se saglasi o merama koje bi obavezale sirijski režim da poštuje odluke" koje je to telo donelo.

Rezolucija je donesena dan pošto je specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju, Kofi Anan podneo ostavku na to mesto i osudio podeljenost među svetskim silama u Savetu bezbednosti po pitanju Sirije.
XS
SM
MD
LG