Dostupni linkovi

U Milanu ubijen osumnjičeni za napad u Berlinu


Ubijen osumnjičeni za napad u Berlinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Ubijen osumnjičeni za napad u Berlinu

Anis Amri za kog se veruje da je odgovoran za napad na božićnom vašaru u Berlinu, ubijen je u pucnjavi u milanskom naselju Sesto San Đovani, potvrdila je italijanska policija.

Ministar italijanske policije Marko Miniti saopštio je tokom vanredne konferencije za medije da otisci osobe ubijene noćas oko 3 časa odgovoraju otiscima pronađenim u kamionu kojim je izvršen teroristički napad u Nemačkoj.

„Ove noći oko tri sata izjutra u okrugu Sesto San Giovanni u Milanu tokom normalne kontrole policijske patrole policija je zaustavila osobu koja joj se učinila sumnjivom. U momentu kada je zaustavljan čovjek je izvadio pištolj i uperio ga u policajce koji su tražili njegova dokumenta. Policija je reagovala i osoba koja je napala policajca je ubijena“, rekao je na kratkoj konferenciji ze medije Miniti nakon čega je potvrdio je da je riječ o osmnjičenom za napad na berlinski božićni market u ponedjeljak veče kada kamionom ubijeno 12, a ranjeno 48 osoba.

„Ubijena osoba u Milanu, pema rezultatima istrage koja se obavlja u ovakvim slučajevima, je bez ikakve sjenke sumnje Anis Amri, osumnjičeni za napad kamionom u Berlinu“, rekao je Miniti.

Policija je saopštila da je Amri zaustavljen u rutinskoj saobraćajnoj kontroli, kad je izvukao pištolj i zapucao na policajca ranivši ga u rame. Policajac ga je potom ubio.

Ministar Miniti je zahvalio policajacu Kristijanu Moviou koji je ranjen, ali koji kako je rekao, nije životno ugrožen. Drugi policajac Luka Skata ostao je nepovrijeđen.

„Nećemo ulaziti u detalje operacije jer je istraga u toku o čemu smo brzo obavijestili tužilaštvo".

Takođe su, prema riječima Minitija odmah obavijestili njemačke vlasti.

Prema riječima ministra policije, Italija treba da bude “veoma ponosna” na svoje mjere bezbjednosti.

"Anis Amri je bio najtraženiji kriminalac u Evropi u ovom trenutku, a mi smo ga odmah prepoznali i neutralizovali. To pokazuje da naša bezbjednosna služba dobro radi svoj posao", rekao je Miniti.

Njemačke su vlasti saopštile da su „odahnule" nakon informacija iz Italije te da još uvijek sve detalje provjeravaju sa italijanskim kolegama.

Portparol ministarstva vanjskih poslova Njemačke Martin Schaefer rekao je da je Berlin “zahvalan italijanskim vlastima na veoma bliskoj saradnji baziranoj na povjerenju”.

Portparolka kancelarke Angele Merkel, Urlike Demer zamolila je medije da sačekaju da prije njenog komentara iz Rima dobiju pisano obavještenje.

Tokom današnje press konferencije ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke je saopštilo podatak da se u toj zemlji nalazi 330, kako su rekli “relevantnih osoba“ za koje se sumnja da imaju simpatije za teroriste.

Svedoci napada: Ljudi umiru od Alepa do Berlina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00


Na informaciju da je Amri iz Njemačke u Italiju stigao preko Francuske reagovala je liderka desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen kritikujući evropsku politiku otvorenih granica prema Schengenu.

Kako je rekla, Le Pen izvještaj da je putovao preko Francuske je ”simptom potpune bezbjednosne katastrofe koju predstavlja oblast Schengena".

Le Pen je dodala:“Bez trajnih nacionalnih granica, Francuska i njeni susjedi su osuđeni da saznaju da naoružani i opasni džihadisti lutaju po njihovim zemljama, tek nakon ovakvih događaja.”

Le Pen se pridružio i Nigel Farage, lider UKIP-a sa gotvo identičnim komentarom.

“Ako je čovjek koji je ubijen u Milanu, ubica iz Berlina, onda se oblast Schengen pokazala kao rizik po javnu sigurnost. I mora se ukinuti“, napisao je Farage.

Mediji su ranije objavili da je Amri (24) proveo neko vrijeme na italijanskom ostrvu Lampeduzi tokom 2011. godine.

Agencija Ansa objavila je jednu fotografiju iz aprila 2011. na kojoj se vidi Amri i još nekoliko dječaka, njegovih sunarodnika, nakon što su ih snage reda uhapsile pošto su zapalili jednu školu u Lampeduzi.

Amri je zbog toga osuđen na četiri godine zatvora.

U zatvoru je Amri bio pod strogim nadzorom kao nasilnik, ispričao je policijski zvaničnik u Palermu, gdje je Amri izdržavao kaznu, prenosi Ansa.

Amri, međutim, u zatvoru nije pokazivao znake pristupanja džihadu, dodao je zvaničnik koji je ispričao da je Tunižanin bio držan u samici upravo da se zbog nasilničkog ponašanja ne bi miješao sa drugim zatvorenicima.

Nakon izlaska iz zatvora, Amri je upućen u Kaltanisetu u centar za migrante odakle su htjeli da ga deportuju u Tunis, ali ta zemlja nije htjela da ga primi nazad pošto je i tamo, u svom rodnom mjestu, stvarao probleme.

Forenzički dokazi iz kamiona kojim je na božićnom vašaru u Berlinu usmrćeno 12, a ranjeno skoro 50 ljudi, ukazuju da je za volanom bio Tunižanin Anis Amri, potvrdila je portparolka nemačkog saveznog tužilaštva Frauke Keler.

(Uskoro opširnije)

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG