Dostupni linkovi

NYT: Napad u Berlinu posljednji u nizu tragičnih epizoda u Evropi


Od 2015. Evropu je pogodio cijeli niz smrtonosnih napada. Posljednji je napad u Berlinu, u kojem se vozač kamionom zabio u ljude na prepunom Božićnom sajmu i ubio najmanje12 ljudi, a desetke ranio. Novinari New York Timesa podsjetili su na neke od tragičnih događaja na starom kontinentu.

Napad na Charlie Hebdo

Maskirani napadači povezani s Al Qaidom napali su pariški ured satiričkog lista Charlie Hebdo u januaru 2015. pri čemu su ubili najmanje 12 judi, uključujući glavnog urednika, istaknutog karikaturistu, te policajce. Napadače, braću Saida i Šerifa Kouacija, ubila je policija dva dana kasnije sjeveroistočno od Pariza.

Taoci u košer trgovini u Parizu

Dva dana nakon napada na Charlie Hebdo, napadač povezan za militantnom Islamskom državom zajedno sa svojim pomagačem uzeo je taoce u košer trgovini u Parizu. Ubili su četvoro ljudi prije nego je policija zaposjela zgradu. Napadač Amedy Coluibaly je ubijen, drugi je pobijegao i nikada nije pronađen. Coulibaly je rekao francuskim medijima da je „uskladio“ napad sa onim na Charlie Hebdo.

Teror i zločini u Parizu

Grupa pripadnika militantne "Islamske države" (IDIL) u koordiniranim napadima širom Pariza u novembru 2015. ubila je najmanje 130 ljudi, stotine ih je bilo ranjeno. Mete napada bili su muzička dvorana, kafei, ulice... Bio je to najteži teroristički napad u Evropi u zadnjih 11 godina.

Eksplozije u Bruxellesu

Bombe na aerodromskom terminalu i u podzemnoj željeznici u martu 2016. odnijele su 31 život. Ranjeni su deseci ljudi. Vjeruje se da su napadači bili povezani s onima u Parizu. Eksplozije su se dogodile dan nakon što je uhapšen jedan od napadača iz Pariza Salah Abdeslam.

Ubijena britanska zastupnica koja se protivila Brexitu

Jo Cox, zastupnica u parlamentu koja je zagovarala prijem sirijskih izbjeglica i vodila kampanju protiv izlaska Britanije iz EU ubijena je u junu 2016, nekoliko dana uoči referenduma. Tomas Mair, ekstremni desničar, poznat po nacističkim stavovima i idejama o supremaciji bijele rase, osuđen je prošli mjesec za ubojstvo.

Kamion ubio desetke u Nici

Vozač kamiona uletio je među gledatelje koji su promatrali vatromet u povodu Dana Bastilje na šetalištu u Nici u julu 2016. Vozio je skoro kilometar i pol prije nego ga je ubila policija. Poginulo je 84 ljudi, mnogi su ostali bez ruku i nogu. Militantna "Islamska država" preuzela je odgovornost za napad. Napadač je identificiran kao Mohamed Lahouaiej Bouhlel, Tunižanin koji je emigirirao u Francusku 2005.

Napad u vlaku

Nekoliko dana nakon tragedije u Nici, sedamnaestogodišnji izbjeglica iz Afganistana napao je putnike u njemačkom vlaku sjekirom i nožem i to u ime IDIL-a. Pobjegao je iz vlaka nakon što je ranio još četvoro ljudi, a napao petu osobu prije nego ga je ubila policija.

Samoubilački napad u Bavarskoj

Dvadesetsedmogodišnji Sirijac, tražilac azila, raznio se ispred jednog bara na jugu Njemačke i pri tom ranio 15 ljudi. Samoubilački napad dogodio se u neposrednoj blizini mjesta gdje se održavao muzički festival kojem je prisustvovalo oko 2.000 ljudi. IDIL je preuzeo odgovornost za napad.

Napadači IDIL-a ubili svećenika u crkvi

Dva mlada muškarca povezani s militantnom Islamskom državom upali su tokom mise u crkvu u Normandiji u julu 2016. i zaklali 85 godišnjeg svećenika, te kao taoce uzeli prisutne vjernike, među kojima je bila i jedna redovnica. Policija je upala u crkvu i ubila napadače.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG