Dostupni linkovi

Napadač na zgradu Kongresa 6. januara dobio više od tri godine zatvora


Arhivska fotografija: Jacob Chansley sa QAnon transparentom na protestima o rezultatima predsjedničkih izbora 2020.
Arhivska fotografija: Jacob Chansley sa QAnon transparentom na protestima o rezultatima predsjedničkih izbora 2020.

Muškarac pod nadimkom “QAnon šaman” osuđen je na 41 mjesec zatvora zbog svoje uloge u smrtonosnom napadu na američki Kongres 6. januara kada su pristalice tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa upale u zgradu u nastojanju da zaustave potvrđivanje izborne pobjede.

Tužitelji su tražili od okružnog sudije Roycea Lambertha da Jacobu Chasleyu izrekne dužu kaznu od 51 mjesec. Chansley poznat kao “QAnon šaman” u septembru je priznao krivicu za ometanje zvaničnog postupka prilikom upada u zgradu američkog Kongresa.

Kazna odgovara onoj koju je sudija Lamberth prošle sedmice izrekao za drugog učesnika napada. Ove dvije kazne su najoštrije kazne izrečene u otprilike 675 postupaka zbog upada u Capitol.

Chansley se u pritvoru nalazi od januara, a njegovi advokati tražili su od sudije da se u kaznu uračuna vrijeme koje je proveo u pritvoru.

“Najteže je što znam da sam kriv”, rekao je Chansley u izjavi prije izricanja presude.

Chansley je bio pristalica QAnon teorija zavjere koja Trumpa smatra za spasitelja, a elitne demokrate grupom pedofila i kanibala.

QAnon teorije krenule su da se šire nakon što je u oktobru 2017. anonimni korisnik “4chan” kasnije i “8chan” foruma koji je svoje objave potpisivao sa "Q" objavio, bez dokaza, tvrdnju da je on obavještajni zvaničnik koji ima pristup tajnim podacima.

Dok je bio u pritvoru, zatvorski službenici su Chansleyju dijagnosticirali prolaznu šizofreniju, bipolarni poremećaj, depresiju i anksioznost.

Kada se izjašjavao o krivici, Chansley je rekao da je razočaran što ga Trump nije pomilovao.

Skoro 600 osoba je uhapšeno zbog napada na zgradu Capitol Hilla gdje je u toku bilo zasjedanje Kongresa zbog potvrđivanja izborne pobjede Joe Bidena. Pet osoba je poginulo, a 140 policajaca je povrijeđeno.

Prije samog upada, Trump je u Washingtonu održao vatreni govor u kojem je tvrdio da je njegov poraz rezultat prevare.

XS
SM
MD
LG