Dostupni linkovi

Čovjek sa nadimkom ‘QAnon šaman’ priznao krivicu za napad na Kongres


Arhivska fotografija: Jacob Chansley sa QAnon transparentom na protestima o rezultatima predsjedničkih izbora 2020.
Arhivska fotografija: Jacob Chansley sa QAnon transparentom na protestima o rezultatima predsjedničkih izbora 2020.

Muškarac pod nadimkom “QAnon šaman” priznao je u petak 3. septembra krivnju za ometanje zvaničnog postupka prilikom upada u zgradu američkog Kongresa. Pritalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa upale su 6. januara u Capitol Hill zgradu kako bi prekinuli proces potvrđivanja izborne pobjede predsjednika Joe Bidena.

Jacob Chansley iz Phoenixa, Arizone, snimljen je u zgradi Kongresa, sa tetovažama, bez majice i sa kapom koja ima rogove. Priveden je ubrzo nakon pobune, bez prava na kauciju.

Dok je bio u pritvoru Chansley je prošao kroz mentalne preglede, a zatvorski zvaničnici su mu dijagnosticirali prolaznu šizofreniju, bipolarni poremećaj, depresiju i anksioznost.

Iako optužba uključuje i maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 godina i novčanu kaznu od 250.000 dolara, tužiteljica Kimberly Paschall naznačila je da će maksimalna kazna koju će vlada tražiti vjerovatno biti mnogo kraća. Prema smjernicama koje procjenjuje tužilaštvo Chansley bi se mogao suočiti sa kaznom zatvora od 41 do 51 mjesec.

Chansley je bio pristalica QAnon teorija zavjere koja Trumpa smatra za spasitelja, a elitne demokrate grupom pedofila i kanibala.

QAnon teorije krenule su da se šire nakon što je u oktobru 2017. anonimni korisnik “4chan” kasnije i “8chan” foruma koji je svoje objave potpisivao sa "Q" objavio, bez dokaza, tvrdnju da je on obavještajni zvaničnik koji ima pristup tajnim podacima.

U ranijem saopštenju za medije Albert Watkins, Chansleyev advokat rekao je da je Chansley odbacio “Q” koje mu je ranije dodjeljeno, te je tražio da ga se ne oslovljava tako u budućnosti.

Skoro 600 osoba je uhapšeno zbog napada na zgradu Capitol Hilla gdje je u toku bilo zasjedanje Kongresa zbog potvrđivanja izborne pobjede Joe Bidena. Prije samog upada, Trump je u Washingtonu održao vatreni govor u kojem je tvrdio da je njegov poraz rezultat prevare.

XS
SM
MD
LG