Dostupni linkovi

Uhapšeni osumnjičeni za napad na Tačija


Međunarodna zajednica osudila napad
Međunarodna zajednica osudila napad

Policija Kosova je uhapsila tri osobe za koje se sumnja da su učestvovale u kamenovanju vozila iz pratnje premijera Kosova Hašima Tačija u blizini Dečana.

Završnicu predizborne kampanje na Kosovu obeležio je incident, za koji se dve partije međusobno optužuju, dok policija vodi istragu. Grupa građana kamenicama je napala vozila iz pratnje premijera kosova Hašima Tačija u Dečanima u sredu uveče.

Incident se dogodio posle predizbornog skupa Tačijeve Demokratske partije. Tom prilikom je prema policijskom saopštenju, oštećeno nekoliko vozila u premijerovoj pratnji.

Policija je saopštila da se incident dogodio oko 16.50 u trenutku kada se delegacija premijera Kosova spremala da krene iz Dečana. Tada je grupa građana počela da kamenuje pratnju premijera, ali je zahvaljujući organima reda incident izolovan i situacija stavljena pod kontrolu. Uhapšene su tri osobe, saopštila je policija.

“Prema informacijama sumnja se da su se u blizini čuli i pucnji ali policija tek treba da istraži sve detalje”, navodi se saopštenju policije.

Dečani su važno uporište opozicione Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja. Tačijeva i Haradinajeva stranka se međusobno optužuju za incident. Prema Alijansi, zvaničnici Demokratske partije i njeni kandidati za opštinsku vlast u Dečanima ‘upotrebili su nasilje prema nekim srednjoškolcima pošto su u sali gde je bio predizborni skup uzvikivali parole podrške Ramušu Haradinaju’.


IZOLOVANI INCIDENT

Ali prema saopštenju Demokratske partije "incident je direktno organizovao Ramuš Haradinaj preko ljudi koji se kriju od pravosuđa želeći da uguši slobodu glasanja u Dečanima’.

Američka ambasada, specijalni predstavnik EU, Vlada Kosova i predsednik Kosova najoštrije su osudili napad. Sejdiu je izjavio da nasilju nije mesto u borbi za izbornu pobedu.

“Radi se o izolovanom incidentu. Pozivam da radimo na smanjenju tenzija, jer je najbolje oružje za svakog čoveka razum, a na izborima je glas birača svetinja, drugačiji put nije prihvatljiv”, rekao je Sejdiu izrazivši nadu da će organi reda rasvetliti incident u Dečanima.

Američki ambasador na Kosovu Kristofer Delje pozvao Demokratsku partiju Kosova i Alijansu za budućnost Kosova da se distanciraju od ovakvih akata.

“Važno je da lideri stranaka umešanih u ovaj slučaj jasno osude takvo ponašanje i pokažu da ne stoje iza ovog akta, te da poruku pošalju svojim biračima”, rekao je Del.

Incident je osudio i specijalni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt upozorivši da nasilje nije deo demokratske kampanje. On je pozvao da se kampanja za lokalne izbore nastavi na miran način.

“Nema mesta nasilju u demokratskoj izbornoj kampanji. Žao mi je zbog jučerašnjeg incidenta u Dečanima koji nije u ničijem interesu. Razgovarao sam sa premijerom i sa gospodinom Haradinajem. Dobio sam jasna uveravanja da će kampanja i izborni dan proteći u mirnoj atmosferi”, rekao je Fejt.

XS
SM
MD
LG