Dostupni linkovi

Napad na Mirosavljeva: Nasilje kao mera interakcije među ljudima


Nemanja Mirosavljev, foto: Kurir
Nemanja Mirosavljev, foto: Kurir
Novosadska policija podnela je prijavu protiv nasilnika koji je napao Nemanju Mirosavljeva, reprezentativca Srbije u streljaštvu. Ovaj slučaj jedan je od brojnih sličnih dogadjaja u poslednje vreme koji upozoravaju na sve veći problem nasilja u Srbiji.

Nemanja Mirosavljev provodio je prijatno popodne u igri sa svojom šestogodišnjom kćerkom ispred zgrade u kojoj stanuje u naselju Liman kada se jedan od komšija požalio na buku.

Posle primedbi sa svog prozora stanar Dalibor Nedvidek sišao je u park i nekoliko puta udario oca pred detetom koje je sve to gledalo. Nemanja Mirosavljev za RSE kaže da je u velikom strahu jer se oseća potpuno nezaštićeno.

„Pa stvarno nemam reči da opišem kako se osećam... Pogotovu što imam utisak da živim u fenomenalnom okruženju sa dobrim komšijama. Jednostavno ne mogu da shvatim da neko tako izgubi kontrolu nad sobom. Ja se u životu nisam potukao i još me ne prolazi uznemirenost, u šoku mi je i cela porodica. Bukvalno smo u strahu, stalno proveravano da li su nam zaključana vrata i ovih dana ćemo uvesti alarm i video nadzor ispred stana.“

Ovaj slučaj odmah je dospeo u javnost jer je video snimak napada objavljen na internetu. Mirosavljev je mobilnim telefonom snimao kćerku kako vozi bicikl kada ga je posle kraćeg vredjanja i pretnji Dalibor Nedvidek napao udarcima nogom i rukom.



Sociolog Jovan Komšić kaže da i ovaj slučaj potvrdjuje da je zbog loše situacije i čitavom društvu nasilje sve češće i da osuda ovakvog ponašanja mora biti jasna i brza.

„Ovo je doista primer ispodmoralnog i ispodcivilizacijskog ponašanja. Primer nasilja koje postaje mera interakcije medju ljudima. To je rezultat jednog kompleksnog sindroma gde su zatajili svi mehanizmi onoga što se zove izgradjivanje obrazaca normalnog vladanja i stimulacija dobrog ponašanja i sankcija za loše.“

Prekinute pripreme za Olimpijske igre

Na lekarskom pregledu Nemanji Mirosavljevu su konstatovane povrede u predelu stomaka i vrata, zbog kojih je morao da prekine pripreme za Olimpijske igre u Londonu.

To nije jedina neprijatnost koja mu se dogodila, jer su mu posle incidenta u pojedinim komentarima na internetu upućene pretnje na političkoj osnovi.

Pravnik Božo Prelević upozorava da ovakve stvari, iako možda nekima izgledaju bezazleno, predstavljaju dubok problem.

„Radi se o nasilju koje je generisano kroz obrazovni sistem, od roditelja, a kasnije je generisano i od strane države. Sve vreme nasilnici na neki način ne samo da prolaze

„Radi se o nasilju koje je generisano kroz obrazovni sistem, od roditelja, a kasnije je generisano i od strane države", ocenjuje Božo Prelević.


bez ozbiljnih sankcija, nego i relativno dobro uspevaju u finansijama, zapošljavanju i uopšte u društvu. To je prosto jedan sistem.“

Prema zakonu, ukoliko je nasilnik optužen za nanošenje teških telesnih povreda preti mu kazna od šest meseci do pet godina zatvora, dok je za pretnje smrću predvidjeno od tri meseca do tri godine.

Jovan Komšić podseća da pravosudje u Srbiji često sporo procesuira nasilnike, ili da im drugostepeni sud smanjuje kazne, i upozorava da to predstavlja lošu poruku.

„Postavlja se pitanje nije li reč o nekoj vrsti politike koja ulazi i u sferu tumačenja zakona. Teško je očekivati da drakonske kazne budu mera civilizovanja. Ali istovremeno nije civilizovano ni okrenuti glavu od onih koji čine nedela drugim ljudima i čitavoj zajednici i misliti da će to samo od sebe da prodje.“

Nemanja Mirosavljev kaže da posle svega očekuje reakciju nadležnih.

„Mislim da je samo potrebno da bolje funkcioniše pravni sistem. Ako se ovakvi incidenti budu sankcionisali valjda će ljudi imati više kontrole nad svojim postupcima. Ali ako nasilnici budu zaštićeni onda nam je stvarno bolje da bežimo odavde. Ne znam šta bi drugo.“

Nemanja Mirosavljev (42) proslavljeni je reprezenatativac Srbije u streljaštvu, osvajač bronze na Svetskom prvenstvu u Minhenu i zlatne i četiri srebrne medalje na pet Mediteranskih igara, kao i višestruki učesnik olimpijskih igara.
XS
SM
MD
LG