Dostupni linkovi

Kazna za Milicu zbog 'pretjerane' odbrane od nasilnika u Kolašinu


Milica Živković, nakon što se odbranila od nasilnika, mora da plati kaznu u iznosu od 80 eura.
Milica Živković, nakon što se odbranila od nasilnika, mora da plati kaznu u iznosu od 80 eura.

"Kod sudije sam otišla kao žrtva a onda tamo dobila šamar realnosti u vidu izrečene kazne jer sam se branila. Ne znam šta mi je teže palo, napad nasilnika ili presuda sudije."

Ovako Milica Živković iz Kolašina, grada na sjeveru Crne Gore, doživljava kaznu koja joj je izrečena nakon što se odbranila od turskog državljanina E. U. koji je, kako kaže, napao. Nakon što je uhvatio za bradu, a potom i za intimni dio tijela, u samoodbrani ga je više puta udarila.

Prekršajni sudija Alija Beganović joj je izrekao kaznu od 85 eura jer je prekršila Zakon o javnom redu i miru i "prekoračila nužnost odbrane". U obavezi je i da plati troškove sudskog tumača za turski jezik.

A napadač je kažnjen sa 300 eura i pušten na slobodu.

Kazna za djevojku jer se odbranila izazvala je opšti revolt javnosti. Nevladine organizacije pozvale su na izmjene zakona. U znak podrške građani su ponudili da joj plate kaznu.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora pozvala je na donošenje Zakona o vetingu "da kadrovi kao što je Beganović nikada više ne bi dijelili pravdu".

S druge strane, sudija Alija Beganović tvrdi da je Sud donio zakonitu odluku "na osnovu dokaza u toku postupka" te da nije njegova nadležnost da li su policija i tužilaštvo pravilno kvalifikovali djelo.

Šta se dogodilo te večeri?

Milica je za Radio Slobodna Evropa ispričala da je njoj i drugarici E.U. prvo "dobacivao" dok su bili u lokalu a potom, kada su napustile to mjesto kako bi se sklonile od njega, krenuo za njima.

"Nastavio je da dobacuje i da nam pominje apartman koji se nalazio u blizini. Nakon što smo i dalje ignorisale prišao je i uhvatio me za bradu. Odgurnula sam ga a on me je potom uhvatio za intimni dio tijela."

Kako nam je ispričala, pokušavao je da je poljubi i borba sa njim je trajala dok nije naišao prolaznik nakon čega je E.U. pobjegao.

"U policiju sam otišla sjutradan. Te noći mi je bilo bitno da što prije stignem kući. Njima je bilo sporno što nisam odmah prijavila i to im je bio fokus i jedino problematično."

Advokat Vukčević: O eventualnim greškama nakon provjere činjenica

Podgorički advokat Miloš Vukčević uz ogradu da nije detaljno upoznat sa spisima predmeta kaže za RSE da treba istražiti činjenice.

"Da se ispita zbog čega je policija podnijela prekršajne prijave, zašto je izostalo podnošenje krivične prijave od strane tužioca ako je bilo elemenata za to".

O samoj presudi po kojoj je oštećena Milica Živković prekršajno kažnjena, Vukčević kaže da će se o tome izjasniti Vijeće višeg suda za prekršaje. Ona je najavila žalbu na odluku.

Prema njegvim riječima prerano je govoriti da li je i ko pogriješio prilikom sprovođenja procedura rasvjetljavanja događaja. Policija u saradnji sa tužiocem procjenjuje da li u događaju ima elemenata krivičnog djela ili samo prekršaja:

"Sudija je odlučivao samo o zahtjevu koji je podnijela policija, a to su zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka i protiv turskog državljana i protiv Živković."

"Ponašanje sudije još jedan napad"

Milica kaže da je novu bol doživjela kod sudije.

"Odnos sudije Alije Beganovića prema meni je bio užasan, neprijatan, katastrofalan. Prema meni je postupao kao da sam ja napala E.U, iz čista mira. Uprkos tome što sam imala hematom, izvještaj ljekara o povredi, on je njega predstavio kao žrtvu. Rekao je da mi je povreda nastala kada je E.U. pokušavao da me makne od sebe."

Dodaje da joj je rečeno da je ona kriva jer je prekršila nužnost u samoodbrani.

"Trebalo je da se branim do neke granice i očigledno da ga pustim da uradi šta je namjerio da ne bih bila kažnjena? Ne mogu ni da pominjem gadosti sve koje je radio."

Kaže da je jaka i psihički i fizički, da nije neko ko lako "pusti suzu" ali da se nakon ovakvog tretiranja sudije isplakala.

"Otišla sam kao žrtva, čista i tamo dobila šamar realnosti da sam kriva jer sam se branila".

"Dozvolite nam da se branimo"

Milica apeluje da se učini sve kako bi se nasilju nad ženama stalo na put.

"Neka se mijenja Zakon. Dozvolite nam da se branimo, da uradimo sve da se odbranimo od silovatelja, manijaka."

Kako kaže, spasilo je to što je dugo trenirala kik-boks.

"Svaki roditelj ćerku treba da upiše na neki borilački sport. Neće im škoditi a može život da im spasi."

Potreba za samoodbranom

Događaj u Kolašinu samo je potvrdio ispravnost odluke da ćerku upišemo na neku od borilačkih vještina, kaže za Radio Slobodna Evropa Stanislava, majka devetogodišnje Helene, koja tri godine trenira džiju-džicu.

"Očigledno da nas sistem ne štiti, da smo prepušteni sami sebi u bilo kojoj odbrani - i fizički i pravno."

Odavno je, kaže, na sitnim primjerima, uvidjela potrebu da njena ćerka nauči osnove samoodbrane.

"Kao i sve curice u tom uzrastu željela je ples, balet ali suprug i ja smo bili jedinstveni u odluci da ide na neku od borilačkih vještina. Nismo u to ušli iz straha da će joj se nešto dogoditi već da bi bila hrabra, samopouzdana. Da se čak i u razgovoru suprotstavi drugom djetetu koje ja uznemirava."

Povreda na ruci Kolašinke Milice Živković. "Uprkos tome što sam imala hematom, izvještaj ljekara o povredi, sudija je njega predstavio kao žrtvu", kazala je Milica.
Povreda na ruci Kolašinke Milice Živković. "Uprkos tome što sam imala hematom, izvještaj ljekara o povredi, sudija je njega predstavio kao žrtvu", kazala je Milica.

Imaju četvoro djece i navodi da nasilje među djecom mogu da vide vrlo često.

"Nama je akcenat da je lijepo vaspitamo, da se lijepim ponašanjem brani ali je važno da zna da se odbrani ako dođe do problema."

Helena na jednom od džiju džicu treninga u Podgorici.
Helena na jednom od džiju džicu treninga u Podgorici.

Ne dozvoliti da se odbrana od zlostavljača tretira kao prekršaj

Miličin slučaj izazvao je brojne reakcije i osude na društvenim mrežama.

Među njima i pozivi političkim partijama da se radi na izmjenama zakona kako se ne bi ponovilo da se odbrana od zlostavljača tretira kao prekršaj.

Dio poruka podrške Milici Živković na društvenim mrežama
Dio poruka podrške Milici Živković na društvenim mrežama

Podrušku joj je pružio i Dritan Abazović, premijer u tehničkom mandatu.

Zbog presude Suda za prekršaje koji je Milici izrekao opomenu i kaznu u Beranama je organizovan protest.

Direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević kazala je da je rješenje Suda za prekršaje još jedno u nizu razočarenja nesposobnosti nadležnih institucija da osiguraju zaštitu i pristup žrtava pravdi.

"Sud je seksualnog nasilnika kaznio novčanom kaznom, kao da je zaboravio da veže pojas tokom vožnje", napisala je Raičević na Facebooku.

Maja Raičević na jednom od protesta protiv nasilja nad ženama. Podgorica, oktobar, 2021.
Maja Raičević na jednom od protesta protiv nasilja nad ženama. Podgorica, oktobar, 2021.

Nevladina organizacija Možemo pokrenula je peticiju za promjenu kaznenih odredbi kada su u pitanju krivična djela koja se bave tematikom silovanja i obljube, kao kada je u pitanju prekoračenje nužne odbrane.

Nakon burnih reakcija javnosti, vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović zatražila je provjeru postupanja dežurnog tužioca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG