Dostupni linkovi

Američki vojni avion
Američki vojni avion

SAD bombardovale radar Huta u Jemenu

  • Huti su obećali da američki i britanski napadi na njihove položaje u Jemenu neće proći bez "kazne ili odmazde"
  • Grupa koju podržava Iran obećava da će nastaviti udare na brodove u Crvenom moru i da će pružati podršku Hamasu u Gazi
  • Tokom noći u vazdušnim i udarima sa mora ciljano je na 30 položaja Huti, uključujući komandne centre, skladišta municije i sisteme protivvazdušne odbrane, kaže SAD
  • Američki predsjednik Biden je rekao da će ta akcija zaštititi slobodan protok međunarodne trgovine
  • Britanski premijer Rishi Sunak ocjenjuje da su udari bili "ograničena, neophodna i proporcionalna akcija u samoodbrani"
  • Holandija, Australija, Kanada i Bahrein su pružili podršku u okviru misije, rekao je Biden
07:56 12.1.2024.

Ovo je samoodbrana, tvrdi britanski premijer

Britanski premijer Rishi Sunak je rekao da se ne može dopustiti da se napadi Huta nastave.

"Ujedinjeno Kraljevstvo uvijek će se zalagati za slobodu plovidbe i slobodan protok trgovine. Stoga smo preduzeli ograničenu, nužnu i proporcionalnu akciju u samoodbrani", poručio je.

07:46 12.1.2024.

SAD i Britanija će platiti visoku cijenu, rekao vođa Huta

Vođa Huta, Mohammed al-Bukhaiti, rekao je kako će SAD i Velika Britanija "uskoro shvatiti" da su napadi na Jemen "najveća ludost u njihovoj historiji".

Rekao je da su požalile ranije napade.

"Amerika i Britanija pogriješile su kad su pokrenule rat protiv Jemena jer nisu imale koristi od svojih prethodnih iskustava", napisao je na mreži X.

"Svaki pojedinac na ovome svijetu suočen je s dva izbora - stati ili uz žrtve genocida ili uz njegove počinioce", dodao je.

"Na bilo kakav udar protiv nas odgovorit ćemo apsolutno, bez imalo sumnje, svom snagom i odlučnošću, a regija će biti na rubu eskalacije kojoj niko ne zna kraj", rekao je zamjenik sekretara za informisanje Hutija, Nasreddin Amer.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Husa Hussein al-Izzi dao je izjavu za jemenski TV kanal Al-Masirah.

Rekao da će SAD i Velika Britanija "platiti visoku cijenu" za "ovu očitu agresiju".

Huti će nastaviti gađati brodove koji idu prema Izraelu uprkos udarima SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je portparol Hutija Mohammed Abdulsalam te dodao da nema opravdanja za napad u Jemenu.

07:44 12.1.2024.

O napadima - ukratko

Sjedinjene Države i Velika Britanija započeli su napade na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu.

To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv grupe koju podržava Iran, a otkako je krajem prošle godine počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru.

Zvaničnici su otkrili da su napadi izvedeni avionima, brodovima i podmornicama, da su Australija, Kanada, Bahrein i Holandija pružile podršku operaciji, a da je ciljano više od deset lokacija.

Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada i Zamar te pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je zvaničnik Huta, nazvavši te napade "američko-cionističko-britanskom agresijom".

Ranije u četvrtak, vođa Huta je izjavio da svaki američki napad na tu grupu neće proći bez odgovora.

07:43 12.1.2024.

Dobro jutro i dobro došli na blog RSE. Pratimo dešavanja o velikom napadu SAD-a i Velike Britanije koji su rano jutros pokrenuli napade na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG