Dostupni linkovi

Američki vojni avion
Američki vojni avion

SAD bombardovale radar Huta u Jemenu

  • Huti su obećali da američki i britanski napadi na njihove položaje u Jemenu neće proći bez "kazne ili odmazde"
  • Grupa koju podržava Iran obećava da će nastaviti udare na brodove u Crvenom moru i da će pružati podršku Hamasu u Gazi
  • Tokom noći u vazdušnim i udarima sa mora ciljano je na 30 položaja Huti, uključujući komandne centre, skladišta municije i sisteme protivvazdušne odbrane, kaže SAD
  • Američki predsjednik Biden je rekao da će ta akcija zaštititi slobodan protok međunarodne trgovine
  • Britanski premijer Rishi Sunak ocjenjuje da su udari bili "ograničena, neophodna i proporcionalna akcija u samoodbrani"
  • Holandija, Australija, Kanada i Bahrein su pružili podršku u okviru misije, rekao je Biden
15:40 13.1.2024.

Poštovani čitaoci, zatvaramo ovaj blog o dešavanjima u vezi s američkim i britanskim napadima koje su izveli širom Jemena protiv snaga Huta u odgovoru na višemjesečne napade na brodove na Crvenom moru koje su ti pobunjenici, koje podržava Iran, izveli kao odgovor na rat u Pojasu Gaze.

Sve važnije priče o ovim dešavanjima a i ostale, pronađite u našoj rubrici Vijesti. Hvala vam na pažnji i povjerenju.

09:02 13.1.2024.

SAD napale radar Huta u Jemenu

Američke snage izvele su u subotu rano ujutro napad na radarsku lokaciju Huta u Jemenu, saopštila je američka vojska u petak uveče, dodajući da je najnovija akcija imala za cilj da degradira sposobnost ove šiitske grupe da napadne pomorska plovila.

"Ovaj udar je izveo USS Carnei (DDG 64) koristeći rakete za kopnene napade Tomahavk i predstavljao je nastavak akcije na određeni vojni cilj povezan sa udarima izvedenim 12. januara osmišljenim da degradiraju sposobnost Huta da napadnu pomorska plovila, uključujući komercijalne brodove", navela je američka Centralna komanda u saopštenju na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru.

22:51 12.1.2024.

SAD optimistične da su napadi u Jemenu smanjili mogućnosti Huta

Pentagon je u petak izrazio oprezan optimizam da Huti neće moći da ponove složene napade koje su nedavno izveli u Crvenom moru.

Američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornica izveli su napade širom Jemena protiv snaga Huta u odgovoru na višemesečne napade na brodove na Crvenom moru koje su ti pobunjenici, koje podržava Iran, izveli kao odgovor na rat u Pojasu Gaze.

Američki general-potpukovnik Daglas Sims, direktor operacija u Združenom štabu SAD, rekao je novinarima da je pogođeno 28 lokacija, uz upotrebu više od 150 municije.

"Znam da smo degradirali (njihove) kapacitete", rekao je Sims. "Ne verujem da bi mogli da izvedu ono što su uradili pre neki dan. Ali videćemo", dodao je on.

Sims je mislio na napad koji su Huti izveli u utorak, koji je naveo američke i britanske pomorske snage da obore 21 projektil i bespilotne letelice ispaljene iz Jemena. Bio je to najveći napad te grupe dosad u toj oblasti.

Huti, koji kontrolišu veći deo Jemena skoro deceniju, saopštili su da je pet njihovih boraca poginulo u ukupno 73 vazdušna udara. Oni su se zavetovali da će uzvratiti i nastaviti svoje napade na brodove, za koje kažu da imaju za cilj da podrže Palestince u borbi protiv Izraela.

Sims je rekao da Vašington očekuje da će Huti pokušati da uzvrate, dodajući da je grupa ranije tog dana ispalila protivbrodsku balističku raketu u Crveno more. Raketa nije pogodila nijedan brod, rekao je on.

Informativni centar za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije saopštio je da je primio izveštaje o padu projektila u more oko 500 metara od broda na oko 90 nautičkih milja jugoistočno od jemenske luke Aden.

21:50 12.1.2024.

Bajden izjavio da ne misli da je bilo civilnih žrtava u napadima u Jemenu

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da ne veruje da su američki i britanski vazdušni napadi na jemenske Huti pobunjenike izazvali bilo kakve civilne žrtve.

"Mislim da nema civilnih žrtava, to je još jedan razlog zašto je to uspeh", rekao je Bajden novinarima na pitanje kako je operacija uspela.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG