Dostupni linkovi

U novom ruskom napadu dronovima na Ukrajinu troje mrtvih


Ukrajinski vojnici pucaju iz haubice D-30 na ruske položaje u blizini Bakhmuta 21. marta.
Ukrajinski vojnici pucaju iz haubice D-30 na ruske položaje u blizini Bakhmuta 21. marta.

Rusija je pokrenula novi masovni napad dronovima u kojem su poginule najmanje tri osobe, iako ga je u velikoj mjeri odbila ukrajinska protuzračna odbrana, saopštila je vojska 22. marta, dok su se teške borbe nastavile na istoku za kontrolu razorenog grada Bakhmuta.

Uzbuna za vazdušni napad koja je trajala nekoliko sati proglašena je oko ponoći u Kijevu i nizu regiona.

Vojna uprava grada Kijeva saopštila je da su tri osobe poginule, a sedam je ranjeno u noćnom napadu u Kijevskoj oblasti. Među žrtvama je i jedanaestogodišnjak, saopštile su spasilačke službe.

"Kao rezultat noćnog napada dronovima u regionu Kijeva, oštećen je civilni objekat. Za sada znamo za tri mrtve osobe i sedam ranjenih. Informacija se razjašnjava", saopštila je administracija na Telegramu.

"U noći 22. marta, neprijatelj je pokrenuo još jedan masovni zračni napad dronovima Shakhed-136 iranske proizvodnje", rekao je ukrajinski vojni generalštab u svom dnevnom izvještaju.

"Prema preliminarnim informacijama, 16 od 21 dronova koje je neprijatelj lansirao uništili su naši branioci", navodi se i dodaje da je opasnost od zračnih udara i dalje velika širom zemlje.

U sjevernoj regiji Žitomir, napad dronom oštetio je infrastrukturni objekat, rekao je na Telegramu načelnik regionalne vojne administracije Vitalij Bunečko.

"Jedinice PVO su oborile tri neprijateljska drona", rekao je Bunečko i dodao da nema žrtava.

Eksplozija je prijavljena u gradu Hmeljnicki na zapadu Ukrajine tokom uzbune, ali su lokalne vlasti kasnije rekle da nisu otkriveni letovi dronova iznad regiona.

Na istoku, ukrajinske snage su odbile 114 napada u posljednja 24 sata, s fokusom na Bakhmut, gdje ruske snage pokušavaju napredovati prema centru grada, izvijestio je Generalštab.

Bakhmut, koji je sada uglavnom pretvoren u ruševine, bio je epicentar višemjesečnih intenzivnih borbi koje su dovele do velikih gubitaka na obje strane uprkos tome što analitičari kažu da grad ima malu stratešku vrijednost.

U Sevastopolju, na Krimu koji je okupirala Rusija, vlasti koje je postavila Moskva najavile su obustavu trajektnog prevoza u području crnomorske luke gdje je sjedište ruske Crnomorske flote.

Ranije je guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao da je protivvazdušna odbrana grada odbila napad ukrajinskih dronova.

Informacija se nije mogla nezavisno provjeriti, a Ukrajina nije komentarisala navodni incident.

Japanski premijer Fumio Kišida otputovao je 21. marta u Kijev i sastao se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u znak podrške koji se poklopio s posjetom kineskog predsjednika Si Đinpinga Moskvi.

Zelenski je objavio snimak na kojem pozdravlja Kišidu, nazivajući ga "zaista moćnim braniocem međunarodnog poretka i dugogodišnjim prijateljem Ukrajine".

Ranije je Kišida obišao Buču, grad izvan Kijeva u kojem su, kako gradonačelnik kaže, ruske snage prošle godine ubile 400 civila. Kišida je položio vijenac ispred crkve prije nego što se poklonio i odao počast.

Kišidin sastanak sa Zelenskim uslijedio je u trenutku kada se Japan sprema da bude domaćin samita Grupe sedam (G7) u maju, za koji je japanski lider rekao da bi trebao poslati snažan signal da se međunarodni poredak i vladavina prava moraju održavati u suprotnosti s ruskom invazijom na Ukrajinu, koju je Moskva pokrenula u februaru 2022.

Zelenski je rekao da će se pridružiti samitu G7 online na poziv Kišide.

Uz izvještaje Reutersa, AFP-a i dpa

XS
SM
MD
LG