Dostupni linkovi

Garvan Volš: Ukrajina od Zapada ne dobija koliko bi trebalo


US Ukraine Russia
US Ukraine Russia

Razgovarao: Reid Standish

"Ukrajina ne dobija onoliko koliko bi trebalo", kaže Garvan Volš (Garvan Walshe), bivši savetnik za bezbednost britanske Konzervativne partije i generalni direktor konsultantske grupe Član 7 (Article 7), u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Govoreći o nivou pomoći koju zapadne države upućuju u Ukrajinu, državu koja je dva meseca izložena ruskoj agresiji u kojoj je stradalo na hiljade civila, Volš iznosi uverenje da je Zapad pogrešno procenio ukrajinsku spremnost za odbranu, te precenio rusku motivaciju.

"Možda dobija (Ukrajina) dovoljno, jer ukrajinska vojska opremu koristi neverovatno efikasno, imaju veoma visok moral, dobro obučene trupe. Takođe, u stanju su da zaplene mnogo ruske opreme i ponovo je upotrebe. Ali zaista, zapadna podrška bila je prespora. Nije bila potrebnog obima", zaključuje Volš.

Ukrajina je, suprotno izgledima, odolevala na ratištu i ruske trupe povukle su se sa severa zemlje. Stručnjaci procenjuju da bi obim zapadne vojne pomoći mogao definisati sledeću, i potencijalno odlučujuću, fazu rata, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Sjedinjene Američke Države nedavno su odobrile dodatni paket pomoći Ukrajini od 800 miliona dolara. Druge nacije - od Slovačke, preko baltičkih zemalja, do Kanade - takođe su počele da šalju teže naoružanje, kao i oružje većeg dometa, uključujući haubice, protivvazdušne sisteme, protivbrodske rakete, naoružane dronove, oklopne kamione, transportere i tenkove.

Zapadne vlade očekivale su kratak rat i snabdevale Kijev lakim oružjem i opremom, uključujući puške, šlemove, opremu za komunikaciju i ručne raketne bacače, navodi sagovornik RSE.

Međutim, dosadašnji ratni uspeh Ukrajine promenio je tu računicu. Volš iznosi utisak da su na Zapadu verovali da Ukrajina neće dugo izdržati.

Garvan Volš
Garvan Volš

"Kao da su proveli mnogo vremena misleći da Ukrajina neće moći da izdrži, pa nisu ništa ni slali. I konačno, stigli su da pošalju teško naoružanje tek pošto su prevazišli uverenje da Rusi to ne bi smatrali kao provokaciju.

Zapad je pogrešno procenio rusku taktiku i rusku motivaciju. Rusija sasvim jasno cilja na osvajački rat. To vidimo iz masakra u Buči i drugim mestima. Zapad zaista treba da Ukrajini isporuči sve što je dostupno, kako bi se borila protiv ove izuzetno agresivne vojne operacije i mogla da potisne Ruse sa teritorije koju su okupirali", kaže Vološ.

RSE: Šta je ono što bi, po vašem mišljenju, zapadne zemlje relativno brzo mogle početi da isporučuju Ukrajini?

Walshe: Vrsta oružja koju su Amerikanci najavili pre nekoliko dana je prava, ali nije dovoljna.

Nova artiljerija je veoma korisna. Ljudi se brzo mogu obučiti, mogu takođe da dobiju veoma napredne artiljerijske granate koje Zapad ima. Ukrajina bi mogla koristiti i radar za protivudar, kako bi mogla otkriti odakle dejstvuje ruska artiljerija i bila u stanju da je uništi. Ali treba im više toga.

Biće veoma intenzivne borbe i Ukrajini će trebati užasno mnogo municije. Trebaće im mnogo municije za artiljeriju iz sovjetskog doba, kao i za artiljeriju zapadnog stila, gde su granate malo drugačijeg kalibra.

Ukrajinski vojnici se voze na oklopnom borbenom vozilу
Ukrajinski vojnici se voze na oklopnom borbenom vozilу

RSE: Pošto ovaj rat ne pokazuje znake usporavanja, čini se neizbežnim da će Ukrajina morati da počne da koristi novu opremu dostavljenu iz zemalja NATO-a pošto su njene zalihe sovjetske i ruske opreme iscrpljene. Koliko je teško obučiti vojsku s novom opremom?

Walshe: To je prilično ostvarivo kada je u pitanju kopnena oprema. Međutim, veoma je teško kad su u pitanju vazduhoplovna sredstva. Piloti aviona-lovaca tebaće mnogo vremena da se pravilno obuče, čak i na avionima F-16 ili F-15.

Ukrajini je takođe potrebna značajna logistička podrška. Oni koriste različite vrste goriva, različite vrste rezervnih delova, tako da sve te stvari moraju da se postave. Ako će to biti postavljeno u narednih nekoliko meseci, moramo već početi da razmišljamo kako to da uradimo.

RSE: Kada je reč o logističkoj strani, ima li Zapad sposobnost i kapacitet da Ukrajina dobije ono što joj je potrebno na vreme? Šta je s dopremanjem opreme, prvo u Ukrajinu, a kasnije i na sam front?

Walshe: Kapacitet postoji, ali ga treba ostvariti na terenu.

Treba obučiti ljude, napraviti nova skladišta goriva, napraviti nove lance snabdevanja, a mi sve to možemo. Potrebno je samo malo vremena i Zapad bi trebalo da promeni način razmišljanja i shvati da će ovo biti dug rat, te da Zapad i Ukrajina mogu da pobede, jer imaju znatno superiornije ekonomske mogućnosti i znatno superiorniju industrijsku moć u poređenju s Rusijom.

Dakle, na duge staze, borba ide u prilog Ukrajini, ali Zapad mora da bude u stanju da ih podrži kako bi do toga došlo.

Višecevni raketni bacači "Grad" voda raketne artiljerije Donjecke Narodne Republike
Višecevni raketni bacači "Grad" voda raketne artiljerije Donjecke Narodne Republike

RSE: Čini se da još uvek vidimo opiranje pojedinih zapadnih zemalja, posebno Nemačke, da Ukrajinu snabdeju teškim naoružanjem za koje analitičari i zvaničnici kažu da joj je potrebno. Vidimo da se u Nemačkoj odvija razgovor o tome. Vidite li bilo kakve promene koje dolaze iz Berlina u tom pogledu?

Walshe: U nemačkoj vladi vodi se žestoka unutrašnja bitka između ministarke spoljnih poslova Analene Berbok i ministra energetike Roberta Habeka, koji su iz Zelene stranke i imaju mnogo tvrđi stav po ovom pitanju, i kancelara Olafa Šolca , koji je iz Socijaldemokratske partije.

Istovremeno, Zeleni se zalažu za mnogo agresivnije delovanje. To je bila njihova politika već duže vreme, kako po pitanju energetskih sankcija, tako i o vojnim zalihama. Dakle, u Nemačkoj ima mesta za nadu, ali oni moraju da nastave da se bore i preokrenu taj supertanker. A to će potrajati.

Drugo, sami Nemci zapravo nemaju baš toliko vojne opreme. Imali su ovaj hitni fond od 100 milijardi evra za popunu svojih oružanih snaga, najavljen nakon ruske invazije, ali zalihe municije su izuzetno niske. Njihovi tenkovi nemaju rezervne delove, a ni nemaju ih mnogo.

Oklopno vozilo proruskih snaga pored željeyare Azovston u jugoistočnom gradu Mariupolju, 12. april 2022.
Oklopno vozilo proruskih snaga pored željeyare Azovston u jugoistočnom gradu Mariupolju, 12. april 2022.

Najbolje što Nemci u ovom trenutku mogu da urade jeste da prekinu isporuke nafte iz Rusije. Berbok je najavila da će to početi do kraja godine. A to je zaista presporo. Nemačka ne zavisi značajno od ruske nafte, ali veliki deo novca koji Rusija zarađuje jeste od prodaje nafte, a ne od prodaje gasa - jer nafta je mnogo skuplja. Bilo bi izvodljivo prekinuti isporuke nafte i krenuti ka smanjenju isporuke gasa, ali to je očigledno teže.

Druga stvar koju bi Nemačka mogla da uradi je da finansijski pomogne Ukrajini, kako bi mogla da kupi oružje od zemalja koje ga imaju i mogu da ga snabdeju.

Nemačka takođe može da ubrza svoj proces odobravanja izvoza oružja. Ima veoma dobro opremljenu odbrambenu industriju koja je sposobna da proizvede mnogo opreme.

Proces odobravanja prodaje te opreme, posebno u ratne zone, neverovatno je dug i težak. Trebalo bi da preseku tu birokratiju. U ovom trenutku, ona pomaže Rusiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG