Dostupni linkovi

Biden najavio još 800 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini


Američki predsednik Džo Bajden
Američki predsednik Džo Bajden
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je da će Sjedinjene Države poslati još 800 miliona dolara vojne podrške Ukrajini kako bi pomogle zemlji u odbrani od ruskih snaga u regionu Donbasa.


Biden je rekao da će oružje ići "direktno na prve linije odbrane slobode" da podrži hrabre ukrajinske snage i civile koji se bore protiv ruske invazije u regionu. Sjedinjene Države i saveznici se "kreću što je brže moguće" da bi Ukrajini obezbedili potrebnu opremu i oružje, dodao je on.

Novi paket pomoći će obezbediti stabilan priliv oružja u Ukrajinu u narednih nekoliko nedelja, rekao je Biden. Uključuje teško naoružanje poput artiljerije, haubica, 144.000 komada municije i taktičkih dronova.

Sjedinjene Države će takođe nastaviti da dele pravovremene obaveštajne podatke sa ukrajinskim snagama i omogućavati isporuku oružja od drugih saveznika i partnera iz celog sveta, rekao je Biden.

On je takođe najavio 500 miliona dolara direktne ekonomske pomoći koju će SAD pružiti Ukrajini kako bi pomogle zemlji da stabilizuje svoju ekonomiju. Biden je rekao da će sledeće nedelje zatražiti od Kongresa da odobri još pomoći Ukrajini jer je paket od 13,6 milijardi dolara usvojen prošlog meseca „skoro iscrpljen“.

Biden je obećao da ruski predsednik Vladimir Putin „nikada neće uspeti“ da okupira Ukrajinu i naglasio potrebu za kontinuiranim jedinstvom među zapadnim saveznicima. "Naše jedinstvo kod kuće sa našim saveznicima i partnerima, i naše jedinstvo sa ukrajinskim narodom, šalje nepogrešivu poruku Putinu – on nikada neće uspeti da dominira i okupira celu Ukrajinu. To se neće dogoditi"“, rekao je Biden.

Takođe je dodao da, uprkos Putinovim tvrdnjama, nema dokaza da je jugoistočni lučki grad Mariupolj potpuno pao. On je pozvao Rusiju da obezbedi humanitarne koridore kako bi civili mogli bezbedno da napuste poprište borbi.

Ranije ove nedelje, kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da će njegova zemlja poslati tešku artiljeriju u Ukrajinu. Holandski premijer Mark Rute rekao je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će njegova zemlja poslati još teškog naoružanja, uključujući oklopna vozila.

Visoki zvaničnik američke odbrane rekao je da je obuka ukrajinskog osoblja na američkim haubicama kalibra 155 milimetara počela u jednoj evropskoj zemlji van Ukrajine.

Biden je u sredu pohvalio američke vojne zvaničnike za "izuzetan" rad na naoružavanju Ukrajine tokom susreta sa najvišim oficirima američke armije, što je njegov prvi takav susret otkako je postao predsednik.

Skoro dvomesečna invazija Rusije na Ukrajinu bila je u centru opsežnih razgovora sa ministrom odbrane Lojdom Ostinom, zamenicom ministra odbrane Ketlin Hiks, načelinicima Združenog štaba i ostalim komandantima.

Takav skup je poslednji put održan u oktobru 2019. u vreme kada je Donald Trump bio predsednik i suočavao se sa istragom Predstavničkog doma koja bi dovela do njegovog prvog opoziva po optužbi da je uskratio vojnu pomoć Ukrajini kao deo napora da izvrši pritisak na Zelenskog. da pronađe dokaze o nepravilnostima u poslovima Bajdenovog sina u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG