Dostupni linkovi

Četiri godine od napada novinaru Softiću prijete otkazom


Tufik Softić, foto: Večernje novosti
Tufik Softić, foto: Večernje novosti
Tačno je 4 godine od brutalnog fizičkog napada na novinara Tufika Softića iz Berana koji je istraživao slučajeve organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

No, ne samo da nijesu otkriveni počinioci i nalogodavci nego Softiću trenutno prijeti otkaz u radiju Berane, čiji je osnivač.

"To se sada praktično vodi kao jedan zaboravljeni slučaj. To je jedna činjenica koja je za mene prilično obespokojavajuća i obeshrabrujuća", lakonski je odgovor novinara Softića na naše pitanje kako komentariše to što ni 4 godine nakon što je u klasičnoj sačekuši brutalno pretučen, istraga nije dovela do počinitelja i nalogodavca, nije bilo optužnice i suđenja.

Umjesto pomaka unaprijed, kako nam kaže Softić, ima koraka unazad, pa mu trenutno kao tehnološkom višku prijeti otkaz u radiju Berane

"Umjesto da bude djelotvorne istrage, umjesto da ja dođem do neke satisfakcije za to što mi se desilo, ovi sudovi ovdašnji, ovakvi kakvi su presudili su da ovo što se meni desilo nije čak ni povreda na radu. Sada se još dešava i to da ja počinjem da trpim pritiske zbog toga što pišem za nezavisne medije - Monitor i Vijesti. Mene jednostavno kao osnivača radija u Beranama, kao čovjeka koji tamo ima najviše staža i ima najviše škole, meni prijete otkazom", navodi on.

U večernjim satima 1. novembra 2007 Softića su, na ulazu njegove porodične kuće u centru Berana, brutalno pretukla dva maskirana napadača, udarajući ga palicama po glavi, nakon čega je zbog teških tjelesnih povreda završio u bolnici. Uprkos početnim obećanjima, policijska istraga do danas nije dala konkretne rezultate.

Vrlo rizičan posao

To je zabrinjavajuća činjenica za Teu Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava, koja je pomno pratila slučaj Softić.
Tufik Softić u bolnici nakon napada, novembar 2007.
Tufik Softić u bolnici nakon napada, novembar 2007.

"Svakako da je zabrinjavajuća situacija što poslije 4 godine mi nemamo ni informacije šta se radilo u toj istrazi i dokle je ona stigla zbog toga što je vrhovno državno tužilaštvo dva puta odbilo da da informacije o tome pa je Akcija za ljudska prava podnijela tužbu Upravnom sudu, pa nam je taj sud dao za pravo i naložio da se donese novo rješenje koje nije donijeto do dan danas", kaže ona.

Još više zabrinjava i to što za slučaj Softića, ali i još nekoliko napada na novinare u Crnoj Gori, nije bilo mjesta u Vladinom izvještaju o akcionom planu za ispunjavanja preporuka Evropske unije.

"Tako da su to sve problemi koji ukazuju na to da za tužilaštvo zapravo nije prioritet da istražuje napade na novinare koji su se osvjedočeno bavili istraživačkim novinarstvom, pogotovo Tufik koji je istraživao grupe organizovanog kriminala i lica koja su bila povezana i sa Darkom Šarićem. Mislim da dok god tužioci ne shvate da su im istraživački novinari koji rizikuju i život da rade taj posao za društvenu dobrobit zapravo kolege i da takve napade moraju prioritetno istražuju i da o tome javnost permanentno obavještavaju mislim da nećemo značajnije napredovati ka vladavini prava".

Sličan zaključak, što istraga već 4 godine tapka u mjestu, ima i sam novinar Softić.

"Ja sam te noći mogao izgubiti glavu jer svaki od tih udaraca je na kraju mogao da bude fatalan i na kraju bi se ja vodio kao neka kolateralna šteta. Prosto mislim da je vrlo opasno u ovome trenutku baviti se time ali neko mora to da radi. Vi znate da su teme organizovanog kriminala i korupcije teme broj jedan na putu ka evropskim integracijama. Oni koji to rade i budu radili rade jedan vrlo, vrlo rizičan posao", kaže Softić.
XS
SM
MD
LG