Dostupni linkovi

Nakon 3.300 godina otkrivena grobnica Nefertiti?


Ehnaton, Nefertiti i njihova djeca

Britanski arheolog Nikolas Rivs tvrdi da je nakon 3.300 godina konačno odgonetnuo tajnu grobnice Nefertiti, najglamuroznije egipatske vladarke.

Posljednjih nekoliko decenija, grob supruge faraona Ehnatona bio je predmet najrazličitijih špekulacija i pretpostavki. Tražena je u gotovo svim dijelovina Egipta, pa ček i van sadašnjih granica te zemlje.

Ovog puta, međutim, britanski egiptolog je gotovo siguran da je pronašao izgubljenu grobnicu u prostorijama sakrivenim unutar grobnice faraona Tutankamona, Ehnatonovog sina, koja se nalazi u Dolini kraljeva.

Rivs je skenirao zidove Tutankamonove grobnice visokom rezolucijom i otkrio čitav niz linearnih pukotina ispod slojeva boja koje je ukrašavaju. Do svog zaključka došao je i na osnovu raznih bizarnosti koje su oduvijek intrigirale stručnjake i koje bi mogle da potkrijepe hipotezu o postojanju dvoja sakrivenih vrata koja vode do tajnih hodnika i odaja.

Ukoliko se ispostavi da je Rivsova pretpostavka tačna, to bi nesumnjivo bilo jedno od najvećih arheoloških otkrića, posebno zbog riznice s kojom je čuvena kraljica najvjerovatnije bila pokopana.

"Ako griješim, onda nikom ništa, ali ako sam u pravu, onda je to najveće otkriće u istoriji", rekao je britanski egiptolog koji radi na Univerzitetu u Arizoni i koji se proslavio radom na "Kraljevskom projektu grobnica Amarne" u okviru kojeg je 2000. pronašao netaknuti grob u Dolini kraljeva.

"Teorija Nikolasa Rivsa se može lako provjeriti. Uz pomoć radara bi moglo da se vidi da li uopšte postoje šupljine u zidu", kazao je za nedjeljnik "Ekonomist" američki arheolog Kent Viks koji od 1995. godine radi na iskopinama u Dolini kraljeva.

Nefertiti (1370-1333 p.n.e), čije ime približno znaci "ljepotica je stigla", jedna je od najpopularnijih ličnosti Starog Egipta. Od nje je danas sačuvano veoma malo predmeta, od kojih je najpoznatija njena bista, koja se čuva u muzeju u Berlinu.

U istoriji je upamćena po vjerskoj reformi, koju je sprovela u Egiptu zajedno sa svojim mužem, Ehnatonom.

XS
SM
MD
LG