Dostupni linkovi

Potvrđene presude o nadoknadi štete porodicama ubijenih na Ovčari


Spomenik ubijenima na Ovčari
Spomenik ubijenima na Ovčari

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je tri presude Prvog osnovnog suda u Beogradu kojima je presuđena naknada štete članovima porodica ubijenih na poljoprivrednom dobru Ovčara 1991. godine.

Sud je, kako se navodi u saopštenju nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo (FHP), obavezao Ministarstvo odbrane Republike Srbije da isplati novčane iznose na ime naknade štete zbog smrti bliskog lica.

Kako se navodi u saopštenju, ovakvi postupci retki primeri efikasnog suđenja u postupcima za naknadu štete, uz ocenu da su dosuđeni iznosi žrtvama neprimereno niski i da ne odgovaraju standardima koje je uspostavio Evropski sud za ljudska prava.

Presudom Okružnog suda u Beogradu iz 2009. godine osuđeni su na višegodišnje kazne zatvora pripadnici Teritorijalne odbrane Vukovar i dobrovoljačke jedinice „Leva supoderica“ (obe u sastavu Jugoslovenske narodne armije) – Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Goran Mugoša, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević, Saša Radak i Nada Kalaba

Osuđeni su za ubistvo najmanje 200 ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara, od kojih je u sudskoj presudi za ubistvo imenom i prezimenom identifikovano 193.

Prvostepena presuda je potvrđena presudom Apelacionog suda u Beogradu 2017. godine.


FHP smatra da, uprkos tome što su sudovi usvojili tužbene zahteve i što su postupci pravnosnažno okončani u roku od dve godine, što su retki pozitivni primeri efikasnog postupanja, dosuđeni iznosi ne zadovoljavaju standard pravične naknade zbog smrti bliskog lica, odnosno navedeni iznosi su neprimereno niski i nisu u skladu sa standardima Evropskog suda za ljudska prava.

Naime, u slučaju Brdar protiv Hrvatske Evropskog suda za ljudska pravaje dosudio je naknadu od preko 23.000 eura za nestanak člana porodice aplikanta tokom vojne akcije u Hrvatskoj u avgustu 1995. godine.

Haški tribunal osudio je Veselina Šljivančanina, bivšeg oficira Jugoslovenske narodne armije (JNA), na 10 godina zatvora zbog pomaganja mučenja zarobljenika, koje su pripadnici JNA izveli iz vukovarske bolnice nakon ulaska u taj grad, a potom ih prepustili pripadnicima paravnojnih formacija koji su ih likvidirali na "Ovčari".

XS
SM
MD
LG