Dostupni linkovi

Uhićenja zbog ratnog zločina nad Hrvatima na Ovčari 1991.


Objekat u kom su držani zatočeni na Ovčari, ilustracija
Objekat u kom su držani zatočeni na Ovčari, ilustracija

Na području Vukovarsko-srijemske županije policija privodi osumnjičene za ratni zločin nad Hrvatima na Ovčari 1991. godine, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP).

Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić izjavila je za zagrebački Večernji list da policija provodi završne radnje kriminalističkog istraživanja tog ratnog zločina iz Domovinskog rata kojim je obuhvaćeno više osoba.

"Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina u suradnji s policijskim upravama osječko-baranjskom i vukovarsko-srijemskom te Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, na području Vukovarsko-srijemske županije provode završne radnje kriminalističkog istraživanje vezano uz počinjenje ratnog zločina iz studenog 1991. godine na Ovčari", izvijestila je Mandić.

Ona je dodala da je "postupanjem u ovom trenutku obuhvaćeno više osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije".

U MUP-u kažu da će više informacija "javnosti moći dati po dovršetku svih radnji".

Lokalni srpski mediji u Vukovaru objavili su u srijedu da su uhićeni mještani Negoslavaca, u čije je kuće policija upala u jutarnjim satima.

Načelnik te općine Dušan Jeckov izjavio je za Radio Borovo da je policija u Osijek privela osam mještana Negoslavaca te da se uglavnom radi o ljudima koji su u ratno vreme bili zaposlenici Vupika.

U noći između 20. i 21. novembra 1991. godine na poljoprivrednom dobru "Ovčara" kod Vukovara, srpske snage ubile su oko 250 ranjenika, hrvatskih vojnika i civila, koji su prethodno izvedeni iz vukovarske bolnice.

Hag nakon kraja
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:21:11 0:00

Haški tribunal osudio je Veselina Šljivančanina, bivšeg oficira Jugoslovenske narodne armije (JNA), na 10 godina zatvora zbog pomaganja mučenja zarobljenika, koje su pripadnici JNA izveli iz vukovarske bolnice nakon ulaska u taj grad, a potom ih prepustili pripadnicima paravnojnih formacija koji su ih likvidirali na "Ovčari".

XS
SM
MD
LG