Dostupni linkovi

Najveći solarni brod mapira sela pod vodom


MS Turanor PlanetSolar
MS Turanor PlanetSolar

Najveći solarni brod na svijetu će pomoći ekspertima u podvodnom istraživanju koje ima za cilj mapiranje jednog od najstarijih sela u Evropi.

Posada solarnog broda MS Turanor PlanetSolar se nada da će demonstrirati moć "zelene" tehnologije mapiranjem potopljenog sela starog više hiljada godina.

Brod PlanetSolar je dug 35 metara, a širok 23 metra, a jedan od njegovih zadataka je dokazati ljudima da je plovidba okeanima moguća korištenjem samo solarne energije.

Godine 2012. je ovaj najveći brod ikada napravljen ostvario ovaj cilj, kada je tokom jednog putovanja obišao planetu.Dvije godine kasnije ovaj brod ima novi veliki zadatak.

"PlanetSolar pruža posadi mogućnost izvršavanja različitih misija. Među njima je misija TerraSubmersa najfascinantnija. Trebat će nam precizna navigacija", izjavio je kapetan broda Gerard d'Aboville.

Uz brod iz Hellenic Centra za istraživanje mora, brod PlanetSolar će pomagati naučnicima sa Univerziteta u Ženevi da otkriju kako su se razvijale prve poljoprivredne zajednice oko Grčke.

Arheološki projekt TerraSubmersa će se fokusirati na dno zaljeva Kiladha, što na grčkom znači "dolina". Vjeruje se da je ova dolina prije 9.000 godina bila suho tlo te da sadrži dokaze neolitskih građevina i rada na farmama.

Vođa istraživanja Julien Beck je rekao da je njegov tim odabrao zaljev Kiladha jer je veoma blizu pećine Franchthi, koja je služila kao dom prvim anatomski modernim ljudskim bićima u regiji.

Radi se vjerovatno o najstarijem selu u Evropi.

XS
SM
MD
LG