Dostupni linkovi

Okončana opsada tržnog centra u Najrobiju


Kenija: Potraga za nastradalima u Najrobiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Kenija: Potraga za nastradalima u Najrobiju

Četvorodnevna opsada popularnog tržnog centra "Vestgejt" u Najrobiju u koju su bili umešani islamistički militanti okončana je u utorak, izjavio je predsednik Kenije Uhuru Kenijata.

Bezbednosne snage su ubile pet napadača, a 11 osumnjičenih je uhapšeno, izjavio je on u televizijskom obraćanju naciji i najavio trodnevnu žalost od srede.

Kenija je porazila napadače, ali su "gubici su ogromni", rekao je Kenijata, potvrđujući da je tokom opsade poginuo 61 civil i šest vojnika. Predsednik je rekao i da su se tokom četvorodnevne borbe srušila tri sprata tržnog centra, te su mnoga tela zatrpana.

Prema prethodnim informacijama među nastradalima 18 je stranaca, a oko 200 ljudi je ranjeno. Crveni krst je saopštio da se 51 osoba i dalje vodi kao nestala.

Kenijski predsednik je obećao da će odgovarati svi koji su izazvali ovu "neshvatljivu destrukciju, smrti, bol, gubitke i patnju".

"Ove kukavice će se suočiti sa pravdom kao i njihovi saučesnici i pokrovitelji gde god da su", poručio je on.

Somalijska islamistička grupa El-Šabab ranije je saopštila da je odgovorna za napad.

Ova grupa zapretila je u utorak Keniji, novim napadima ako vlasti Najrobija ne povuku svoje vojnike iz Somalije, poslate 2011. godine da se bore protiv islamističkih pobunjenika.

Američki predsednik Barak (Barack) Obama je nazvao napad “nečuvenim nasiljem”, a Ujedinjene nacije je pozvao na akciju međunarodnih snaga protiv ove ekstremističke organizacije u Somaliji.

"Mi smo uz vas (Keniju) protiv strašnog nasilja koje se dogodilo", rekao je Obama tokom sastanka s predsednikom Nigerije Džonatanom Gudlakom u Njujorku.

Obama je dodao da napad u Najrobiju pokazuje da međunarodna zajednica treba da se suprotstavi "besmislenom nasilju" koje, kako je rekao, čine grupe kao što je El Šabab.

Izvori kenijskih bezbednosnih snaga i zapadni obaveštajci rekli su da su u akciji protiv napadača učestvovale i izraelske snage, zajedno s britanskim i američkim agentima.

Iz zgrade "Vestgejt" i u utorak se čula pucnjava, četvrtog dana nakon što je grupa napadača – između 15 i 18 - upala u tržni centar i pobila veliki broj ljudi, a mnoge uzela za taoce. Islamisti su tada objavili preko Tvitera da su "u kontaktu sa svojim mudžahedinima" i da se unutar zgrade nalaze "bezbrojna tela", i da su taoci koje drže u centru "živi".

Agencija AP je objavila, prema dosadašnjim nepotpunom saznanjima, da
su među poginulima u terorističkom napadu jedan državljanin Australije, jedna Holanđanka, jedan Peruanac i jedan državljanin Gane. Poginulo je i šestoro Britanaca, dve Francuskinje, dvoje Indijaca, dvoje Kanađana, jedna Kineskinja i jedan državljanin Južne Afrike.

Lažni južnoafrički pasoš Samante Lutvejt iz 2011. godine
Lažni južnoafrički pasoš Samante Lutvejt iz 2011. godine
Prema zapadnim izvorima, među napadačima je bilo i američkih državljana, kao i jedna Britanka.

Spekuliše se da je reč o Samanti Lutvejt (Samantha Lewthwaite) (29), poznatoj kao "bela udovica", čiji je muž učestvovao u bombaškom napadu na londonski metro 2005. godine.

Kenijska ministarka inostranih poslova Amina Muhamed rekla je američkim medijima da je Britanka ranije učestvovala u više sličnih akcija. Muhamed je dodala da se među petnaestak militanata nalazi "dvoje" Amerikanaca somalijskog ili arapskog porekla, koji imaju od 18 do 19 godina i živeli su u Minesoti ili nekim drugim američkim gradovima.

Somalska islamistička pobunjenička grupa El-Šabab u utorak je odbacila komentare kenijske ministarke.

“Oni koji opisuju napadače kao Amerikance i Britance ne znaju šta se događa u zgradi tržnog centra Vestgejt”, navodi se u istom saopštenju, ali je ova grupa u nedelju na svom nalogu na "Tviteru" napisala da blisko sarađuje sa tom ženom.

Islamistički pokret El Šabab saopštio je da je izvršio napad u znak odmazde zbog kenijskih vojnih akcija u Somaliji, tražeći njihovo povlačenje, što je kenijski predsednik Uhuru Kenijata, čiji su rođaci inače stradali u napadu na tržni centar, to odbio.

Potpredsednik Kenije Vilijam Ruto (William Ruto) kazao je takođe da njegova zemlja neće pokleknuti pred ekstremistima.

“Napala nas je grupa nepromišljenih kukavica koje mrze sve, čija ih izopačenost motiviše da traže zadovoljstvo u ubijanju i sakaćenju nevinih, bespomoćnih ljudi. Njihova moralna izopačenost je monstruozna. Ali to ne znači da su nesavladivi.
Kao što smo upravo pokazali, protiv terorizma može i mora da se bori nemilosrdno i porazi gde god napadne”.


U južnom delu Somalije, kao deo snaga Afričke unije, koje pomažu Vladi u Mogadišu, nalazi se oko 4.000 kenijskih vojnika.

El Šabab se zalaže za stvaranje islamske države u Somaliji. Iako je ova ekstremistička organizacija u poslednje dve godine potisnuta iz velikih gradova u Somaliji, kontroliše manja mesta i veliki deo ruralnog područja. Specijalni predstavnik UN za Somaliju Nikolas Kej (Nicholas Kay) založio se novu ofanzivu trupa Afričke Unije u cilju suzbijanja El Šababa.
XS
SM
MD
LG