Dostupni linkovi

Kenija: Broj poginulih u napadu islamista porastao na 68


Kenijske sigurnosne snage zauzimaju položaj unutar tržnog centra u Najrobiju.
Broj žrtava u subotnjem napadu islamista u tržnom centru u prijestolnici Najrobiju popeo se na 68, saopštio je kenijski Crveni krst, dok vlasti pokušavaju okončati talačku krizu.

Kenijske vlasti su ranije saopštile da je ranjeno 175 osoba.

Među žrtvama su tri britanska državljanina, saopštilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova koje je dodalo da bi taj broj mogao porasti. U subotu je saopšteno da su među žrtvama I Farncuskinja sa dvije kćerke i diplomate iz Kanade i Gane.

Somalijska pobunjenička grupa El-Šabab preuzela je odgovornost za napad u luksuznom tržnom centru Westgate kao odgovor na kenijske vojne operacije u Somaliji.

Postoji velika vojna prisutnost u i oko tržnog centra, a mogu se čuti povremeni pucnjevi iz unutrašnjosti tržnog centra.

U tržnom centru se i dalje nalazi između 10 i 15 napadača i nepoznat broj civila.

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta saopćio je da među napadačima ima i žena i muškaraca.

"Kaznićemo odgovorne na brz i bolan način," Kazao je Kenyatta.

Britanski premijer David Cameron je nazvao ovaj čin "apsolutno gnusnim i odvratnim napadom užasne brutalnosti" a predsjednici Sjedinjenih Država i Rusije, Barack Obama i Vladimir Putin, uputili su telegrame saučešća.

Kenijski ministar Joe Lenku je rekao da je najmanje 1.000 osoba uspjelo pobjeći iz tržnog centra nakon napada pobunjenika iz grupe povezane s El-Kaidom.

Neki izvještaji navode da su naoružani napadači zatočeni u supermarketu.

Oko 4.000 kenijskih trupa je raspoređeno na jugu Somalije gdje se bore protiv El-Šababa od 2011. godine.
XS
SM
MD
LG