Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Naučnici izmjerili najmanju jedinicu vremena dosad


Ilustrativna fotografija

Piše: Guardian

Naučnici predstavili još jednu jedinicu vremena, u odnosu na koju prethodne djeluju kao vječnost. Oni su uspjeli da izmjere zeptosekundu, odnosno bilioniti dio milijarditog dijela sekunde.

Laserski fizičari u Minhenu ispalili su moćni ultraljubičasti svjetlosni puls u atom helijuma, kako bi pobudili njegove elektrone i izazvali otpuštanje jednog od njih u procesu koji se naziva fotoemisijom. U isto vrijeme, ispalili su infracrveni laserski puls, kako bi detektovali trenutak u kom elektron napušta atom.

"U zavisnosti od tačnog elektromagnetnog polja ovog pulsa u vrijeme detektovanja, elektron je bio ili ubrzan ili usporen", stoji u saopštenju Tehnološkog univerziteta u Minhenu.

"Iako je riječ o promjeni u brzini kretanja, fizičari su uspjeli da izmjere fotoemisiju sa preciznošću koja se mjeri u zeptosekundama".

Eksperimenti su omogućili naučnicima i da vide kako se energija fotona raspoređuje između dva elektrona helijuma u trenucima prije nego što je jedan od njih odvojen.

Taj sićušni trenutak u vremenu omogućiće im da bolje razumiju kvantno ponašanje atoma.

"Mnoge stvari su ukorijenjene u interakcijama pojedinačnih elektrona, ali ih mi tretiramo kao grupu", kaže laserski fizičar Martin Šulce sa Univerziteta "Ludvig Maksimilijan" iz Minhena, koji je predvodio eksperimente na Institutu za kvantnu optiku "Maks Plank".

"Ako želite da razumijete atome na mikroskopskom nivou, morate da znate kako se elektroni međusobno ponašaju".

XS
SM
MD
LG