Dostupni linkovi

Nagrađena novinarka RSE Maja Nikolić


Maja Nikolić na uručenju nagrade EU info centra

Novinarka Radija Slobodna Evropa, dopisnica iz Tuzle, Maja Nikolić, nagrađena je na novinarskom takmičenju „Evropa za nas“ u organizaciji EU info centra.

Njen tekst o obnovi osnovne škole "Solina“ u Tuzli nakon poplava prije dvije godine, zahvaljujući donacijama EU, našao se među tri nagrađena.

Osnovna škola “Solina” u Tuzli, oštećena je u poplavama prije dvije godine. Uprava škole dugo je čekala pomoć za obnovu od bh. vlasti, a pomoć je stigla s druge strane, od Evropske unije.

Upravo zahvaljujući velikoj donaciji Europske unije, Osnovna škola "Solina" danas je jedna od najbolje opremljenih u Tuzli, priča novinarka Radija Slobodna Evropa, dobitnica nagrade „Evropa za nas“ Maja Nikolić.

“Donacijom Evropske unije obnovljeni su kabineti u toj školi i sportsku dvoranu. Do tada je to bilo u katastrofalnom stanju. Djeca su imali imropoviziranu nastavu, a onda se tadašnja direktorica škole Mara Ostojić obratila Evropskoj uniji i škola je vrlo brzo dobila pomoć. Djeca su bila oduševljena! Zanimljivo je s kakvom su radošću ulazila u obnovljene kabinete, koliko im je značila ta nova školska dvorana. Solina je veliko naselje u Tuzli i mnogo djece tu živi”, objasnila je novinarka Maja Nikolić.

Pomoć Evropske unije od gotovo 130. 000 KM bila je dovoljna da ova škola prestane održavati nastavu u impoviziranim uslovima. Maja Nikolić ističe da je ovom donacijom Evropska unija pokazala koliko je važno ulagati u znanje i obrazovanje.

Na ovom primjeru se jasno vidi zašto Evropska unije novac izravno ne šalje u budžete lokalnih vlasti, već ih konkretno donira ljudima, u ovom slučaju djeci, jer znaju da su to dugoročni projekti, da će to djeca dugo koristiti i da će nekim budućim generacijama služiti. Mene je oduševilo kako su djeca, koja su osnovci, znali koliko je važno da BiH postane dijelom evropske porodice”, kaže Nikolić.

Pravo učešća na ovom konkursu imali su mladi novinari iz BiH koji su do 30. aprila 2016. godine objavili novinarski članak o konkretnim programima i projektima Evropske unije u BiH.

Autori druga dva rada su Marija Herceg, koja je pisala o iskustvima ERASMUS plus programa i Nataša Tadić, koja je uradila priču o mliječnoj industriji u BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG