Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nagrada "Meša Selimović" Miloradu Popoviću


Milorad Popović sa nagradom, 7. septembar 2013.
Crnogorski književnik, esejist i pjesnik Milorad Popović dobitnik je književne nagrade Meša Selimović za svoj roman prvijenac „Karnera“ na govornom prostoru BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Nagrada je dodijeljena u subotu uveče u Narodnom pozorištu u Tuzli tijekom održavanja književne manifestacije Cum grano salis.

Nagrada Meša Selimović sadrži statuu mastionicu i pero te novčano priznanje od 3 500 eura.

„Književna nagrada je svojevrsna pohvala u svemirskoj avanutri pisca. Ovakva nagrada mnogo utječe na profesionalni status autora i njegov društveni položaj. Ja sam do sada dobio mnogo nagrada, ali ova je dakako najvažnija, zbog toga što je nagrada Meša Selimović postala najvažnija nagrada na Jugoistoku Europe“, rekao je Milorad Popović nakon što je dobio nagradu.

Roman „Karnera“ prvi je roman Milorada Popovića nakon osam objavljenih knjiga poezija, četiri objavljena eseja.

„Vidite, to se nikada ne zna. Ja sam ovaj roman napisao u istom životnom dobu kada je Meša Selimović napisao svoj roman „Derviš i smrt“. Nikada ne znate kako to sazrijeva. Ja sam eminentno pjesnik i moj neki unutrašnji dah i ritam je pjesnički. Ali vjerojatno je trebalo neko sazrijevanje, moje neko iskustvo životno i književno da bi se usudio da napišem roman i da to ima neku vrijednost“, kaže Popović čiji je roman „Karnera“ jedna slojevita priča o crnogorskom dvadesetom stoljeću koja se referira na najširi balkanski prostor.

„Radnja romana odigrava se u Cetinju, Makedoniji, Albaniji, Hrvatskoj, Rimu. Govori se o jednoj cetinjskoj porodici kroz nekoliko generacija. U jednom dijelu je to ljubavna priča, a velikim dijelom to je priča o devedesetim godinama, godinama rata, tranziciji... To je jedna slojevita struktura s mozaičnim elementima, s elementima izmišljenih citata postmodernizma“, pojasnio nam je Popović.

Svijetla nit u balkanskom sivilu

U najužoj konkurenciji s Miloradom Popovićem bila su još četiri romana: ˝Dugovečnost˝ Svetislava Basare (Srbija), ˝Belladonna˝ Daše Drndić (Hrvatska), ˝Planet Friedman˝ Josipa Mlakića (Hrvatska) i ˝Odlaganje, parezija˝ Andreja Nikolaidisa (Crna Gora).

Žiri ovogodišnjih književnih susreta Cum grano salis u sastavu Hadžem Hajdarević, Jagna Pogačnik, Vladimir Arsenić, Pavle Goranović i Faruk Šehić samo sat vremena prije dodjele nagrade odlučio se za roman „Karnera“, jer kako je pojasnio predsjednik žirija Hadžem Hajdarević „Karnera“ je jedan veliki roman i moćna epska priča.

„Roman Karnera govori o stasavanju Crne Gore kao samostalne države, ali i o rastakanju vremena kojemu smo i sami bili svjedoci. Svojim romanesknim prvijencem Milorad Popović je ostvario jednu veliku priču i otvorio neke nove mogućnosti za nova istraživanja upravo ovog vremena u kojemu mi živimo“, reko je Hajdarević.

Osnivač književnih susreta Jasmin Imamović naglasio je da je jako zadovoljan što se u nagradi „Meša Selimović“ nakon 13 godina govori kao o najznačajnijom književnoj nagradi na Balkanu.

„Međutim, ja sam najsretniji jer se o ovoj nagradi i o ovim književnim susretima govori na način da nas povezuju i pletu mrežu međusobnih odnosa. To je svijetla nit u balkanskom sivilu u kojoj će i naredne godine uživati istinski ljubitelji pisane riječi“, rekao je Imamović.

Tijekom književnih susreta Cum grano salis, održanih od 5. do 8. rujna u Tuzli upriličeno je niz književnih večeri, promocija knjiga, a posebnu pozornost privukle su manifestacije posvećene Ćamilu Sijariću, Ivanu Goranu Kovačiću, Miroslavu Krleži.

Također, noć u kojoj je dodijeljena književna nagrada „Meša Selimović“ bila je večer sjećanja na nedavno preminulog književnika Mirka Kovača koji je ujedno i dobitnik nagrade Meša Selimović 2008. godine.
  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. godine nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina, posebice djece. Dobitnica je nagrade UNICEF-a za promicanje prava djece.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG