Dostupni linkovi

Nagodba Subotića i „Nacionala“: Stvarnost ili farsa


Stanko Subotić Cane na naslovnoj stranici novog broja Nacionala
Stanko Subotić Cane na naslovnoj stranici novog broja Nacionala
Prošlog tjedna objavljeno je da su novi vlasnici hrvatskog tjednika „Nacional“ i kontroverzni biznismen Stanko Subotić Cane sklopili nagodbu - Subotić odustaje od daljih tužbi protiv „Nacionala“ za klevetu u tekstovima pisanim unazad desetak godina, a „Nacional“ se ogradio od tih tekstova, skinuo ih sa interneta i – kako je dogovoreno u nagodbi – u broju u utorak objavio je veliki interview sa Subotićem.

Najbliži suradnici nekadašnjeg vlasnika „Nacionala“, ubijenog Ive Pukanića, kažu kako je nagodba dokaz kako je Subotić stvarni vlasnik ovog hrvatskog tjednika.

Novi vršitelj dužnosti glavnog urednika „Nacionala“ Vojislav Mazocco, autor velikog interviewa sa Subotićem, kazao je za RSE kako je glavni povod nagodbe sa Subotićem činjenica da je „Nacional“ izgubio dio tužbi za klevetu koje je pokrenuo Stanko Subotić, i da se radilo o velikim novcima koje je trebalo platiti, a da dokaza bar za dio onoga što se o Subotiću pisalo nije bilo, niti ih ima danas.

Na pitanja što iz ove perspektive, što može reći o napisima 'Nacionala' o gospodinu Subotiću, može li sada reći da su oni bili u velikoj mjeri ili potpuno netočni, jesu li oni - kao što je napisao u uvodu interviewa - 'rezultat podmetanja mafijaških struktura i njihovih suradnika iz obavještajnog podzemlja', Mazocco odgovara:

„Ja mislim da je prvenstveno riječ o tome da su obavještajne službe odrađivale prljavi posao za nekoga i – da! – vjerojatno je najveći dio tih tekstova bio - ako ne lažan, a onda nije bio potkrepljen dokazima.“

Inače, i objavljivanje interviewa sa Subotićem dio je iste izvansudske nagodbe. Autor većine tekstova o Subotiću, bivši novinar “Nacionala“ i najbliži suradnik ubijenog vlasnika Ive Pukanića Berislav Jelinić, vidno povrijeđen Mazoccovim kvalifikacijama na svoj račun u uvodu interviewa sa Subotićem, kazao je za RSE kako – citiramo – ne želi komentirati tu svinjariju.

U posebnoj izjavi za RSE pred nekoliko dana on je podsjetio kako postoje ozbiljne sumnje da je upravo Subotić novi vlasnik „Nacionala“ i da je to bio razlog nagodbe.

„Po meni zapravo se radi o dogovoru između pravog vlasnika i paravana da se to tako izvede. Zapravo je to još jedan čin koji potkrepljuje sumnje da je Subotić pravi vlasnik 'Nacionala'. On je prema svim tim sumnjama upravo i kupio 'Nacional' da se dogodi to što se dogodilo. On želi izbrisati tu prošlost. Naime, njemu je iz nekog razloga jako stalo da se to izbriše, isto tako jako mu je stalo da svako malo dokazuje da on kao nema veze sa ubojstvom Ive Pukanića. Meni je malo nejasno zašto on ima poriv da to stalno negira. Znate, ima ona stara poslovica koja kaže – 'svatko se češe gdje ga svrbi.' Ne znam zašto ga to toliko svrbi“, kazao je Jelinić.

Duka: Aranžman umanjuje vjerodostojnost tjednika

Jelinić ostaje kod svega što je u „Nacionalu“ objavio o Subotiću, a postupak nove uprave „Nacionala“, za koju tvrdi da je neprijateljski preuzela tvrtku, uspoređuje sa novim vlasnikom nekog nogometnog kluba koji bi odmah ustvrdio da su sve utakmice tog kluba u prošloj sezoni bile – lažirane.

Jelinić, koji je već tri godine pod policijskom zaštitom zbog prijetnji iz krim-miljea, najavljuje da će njegov novi tjednik „Aktual“ objaviti sve negativno intonirane tekstove o Subotiću iz prošle decenije, ako ih „Nacional“ izbriše iz svoje internet-arhive.
Stanko Subotić Cane
Stanko Subotić Cane

Zagrebačka odvjetnica Stanka Subotića Lina Budak za RSE odbacuje sve špekulacije o navodnoj Subotićevoj vlasničkoj povezanosti s ovim tjednikom.

„Gospodin Subotić je već više puta jasno dao do znanja da on uopće nije vlasnik 'Nacionala', a pogotovo, što se vidi i iz današnjeg interviewa, nakon svih svinjarija koje mu je prethodno uredništvo napravilo svojom uređivačkom politikom – i da mu ga poklanjaju – ne bi ga uzeo. Mislim da je to dovoljno svakome. Naravno, dakle gospodin Subotić nije vlasnik 'Nacionala'“, rekla je ona.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka kaže za RSE kako mu je ta nagodba – neobična! Zašto, pitali smo.

„Ono što više-manje svi znaju, a ja sam to čuo iz više izvora, je da je - kada se na ljetošnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, raspravljalo o transparentnosti vlasništva medija - da se je raspravljalo i o Subotiću i o spekulacijama da je on mogući tajni vlasnik 'Nacionala.' Naravno, u ovom interviewu u današnjem 'Nacionalu' on to žustro opovrgava, ali to ne mora puno značiti. Naravno, nitko ne očekuje da tako nešto – ako je to istina – i prizna!“ kaže on.

Po njegovoj ocjeni, cijeli aranžman umanjuje vjerodostojnost tog tjednika.

„Ta izvansudska nagodba i ovaj interview u današnjem 'Nacionalu' Stanka Subotića, za kojim je Srbija raspisala tjeralicu, ne može pridonositi vjerodostojnosti tjednika 'Nacional' kao nekog neovisnog magazina“, ocjenjuje Duka.
XS
SM
MD
LG