Dostupni linkovi

Vrh Hrvatske o "prljavom novcu" u medijima


Ilustracija
Ilustracija
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor zatražila je da Vijeće nacionalne sigurnosti raspravlja o indicijama kako u vlasničkoj strukturi nekih hrvatskih medija ima i novca sumnjivog podrijetla. Predsjednik Ivo Josipović je inicijativu prihvatio i Vijeće će o tome raspravljati sljedećeg tjedna.

Policija istražuje kako je Europapress Holding kupio “Slobodnu Dalmaciju”, grupa bivših novinara tjednika “Nacional” pokreće novi tjednik “Aktual”, a jedan od glavnih ciljeva im je pokazati da su stvarni vlasnici “Nacionala” povezani s krim-miljeom, a možda i sa naručiteljima ubojstva Ive Pukanića, predsjednik Josipović još od kampanje upozorava na čudne načine kako su kupovani neki elektronski mediji...

Zbog toga, a možda i zbog nekih drugih razloga, hrvatska premijerka Jadranka Kosor inicirala je, a predsjednik Josipović prihvatio, da Vijeće za nacionalnu sigurnost – tijelo koje okuplja predsjednike države, Sabora i Vlade i ministre najvažnijih resora - raspravlja o indicijama da je u vlasništvo hrvatskih medija ušao sumnjivo stečeni novac.
Josipović: neke su istrage pokazale da su vlasnički udjeli stjecani torbama gotovog novca isisanog tamo gdje se ne bi trebalo isisavati – iz javnih fondova.

“Vrlo je zabrinjavajuće da ima nekih indicija o kapitalu iz krim-miljea”, kazala je Kosor.

Predsjednik Josipović kaže kako je na temi vlasništva hrvatskih medija inzistirao još u izbornoj kampanji.

“I neke su istrage pokazale da su vlasnički udjeli stjecani torbama gotovog novca isisanog tamo gdje se ne bi trebalo isisavati – iz javnih fondova, i postoje neki trendovi stjecanja vlasništva, posebno u elektroničkim medijima na netransparentan način, odnosno da se ne zna tko je zapravo vlasnik”, kaže Josipović.

Nedoumice

Ova tema itekako zaslužuje pozornost, ali - je li Vijeće za nacionalnu sigurnost pravo mjesto za razgovor, pitaju se poznavatelji problematike s kojima smo razgovarali.

Jadranka Kosor i Ivo Josipović
Profesor novinarstva na zadarskom Sveučilištu Stjepan Malović podsjeća u izjavi RSE da se skandali i nedoumice oko vlasništva medija vuku još od početka privatizacije medija, a važno je da javnost zna tko su vlasnici medija, jer oni odlučuju što će se objaviti, a što neće.

“Uz svu podršku jednoj takvoj raspravi, nije mi jasno – zašto sada, i na koji način će se o tome raspravljati? Zašto uoči izbora, hoće li se time uvesti više “reda”, ili pak žele pomoći sebi sklonim medijima? Otvaraju se sve te nedoumice”, kaže Malović.

Malović podsjeća na nekoliko notornih činjenica – na to da javnost ne zna tko su vlasnici medija, na to da je privatizacija medija krcata skandalima - od “Slobodne Dalmacije” u dva navrata, preko “Večernjeg lista” i TV Nove do lokalnih radija.

“I notorno je da su svi zakoni koje imamo regulirali vlasništvo nad medijima vrlo jasno i svi ti zakoni traže da se svake godine objavljuje vlasnička struktura. Zašto Vlada ili pravosuđe nisu krenuli od notorne činjenice da se Zakon o medijima i Zakon o elektroničkim medijima ne poštuju, i natjerali vlasnike medija da ih poštuju? Ovako, ne znam što će ovo Vijeće moći napraviti, ali – nadajmo se najboljem!” istakao je Malović.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka kaže kako je tema vlasništva medija izuzetno bitna, jer “crni” kapital, ako ga ima, izravno utječe na smanjenje slobode medija.

“To je važna tema! Mislim da se time trebaju pozabaviti sve institucije vlasti, ali i struka. Je li Vijeće za nacionalnu sigurnost pravo mjesto za raspravu o tome – to možda bolje zna Jadranka Kosor i predsjednik Josipović koji će očito tu sjednicu sazvati”, izjavio je Duka.
XS
SM
MD
LG