Dostupni linkovi

Emirati će pozvati OPEC da razmotri povećanje proizvodnje nafte


Azerbejdžan -- U Bakuu 13. sastanak Zajedničkog ministarskog nadzornog odbora OPEC-a, 18. mart 2019.
Azerbejdžan -- U Bakuu 13. sastanak Zajedničkog ministarskog nadzornog odbora OPEC-a, 18. mart 2019.

Ujedinjeni Arapski Emirati saopćili su u srijedu da će pozvati OPEC da razmotri povećanje proizvodnje nafte.

Najava je uslijedila nakon što su Sjedinjene Američke Države zabranile uvod nafte iz Rusije, što je posljednja u nizu sankcija osmišljenih da kazni Rusiju zbog invazije Ukrajinu.

Cijene nafte su naglo porasle otkako je Rusija - treći najveći svjetski proizvođač nafte - napala Ukrajinu krajem prošlog mjeseca.

"Mi smo za povećanje proizvodnje i ohrabrujemo OPEC da razmotri veće nivoe proizvodnje", rekao je ambasador UAE u Sjedinjenim Državama Yousef Al Otaiba u izjavi objavljenoj na web stranici njegove ambasade.

Rekao je da njegova zemlja vjeruje da je stabilnost na energetskim tržištima ključna za globalnu ekonomiju.

Ujedinjeni Arapski Emirati su dugogodišnji član Organizacije zemalja izvoznica nafte, koja je prošle sedmice, zajedno sa svojim saveznicima za proizvodnju nafte, uključujući Rusiju, rekla da se drži svog plana za postepeno povećanje proizvodnje nafte, a ne da dalje otvaraju bušotine.

Prema podacima američkog Ministarstva energetike objavljenim u decembru prošle godine, UAE su bili sedma po veličini zemlja u svijetu po proizvodnji nafte 2020.

Cijene nafte porasle su u utorak nakon što je predsjednik Joe Biden najavio zabranu ruske nafte u SAD. Ali mogućnost povećanja proizvodnje OPEC-a dovela je do pada cijena u srijedu. Barel američke sirove nafte pao je za 11% na 110,12 dolara.

Izvor: AP

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG