Dostupni linkovi

Njemački ultradesničar istupio iz kampanje za evropske izbore zbog izjava o nacističkim SS trupama


Maximillian Krah, član Evropskog parlamenta ispred ultradesničarske njemačke partije AfD prisustvuje lokalnoj izbornoj kampanji u Dresdenu, 1. maj 2024.
Maximillian Krah, član Evropskog parlamenta ispred ultradesničarske njemačke partije AfD prisustvuje lokalnoj izbornoj kampanji u Dresdenu, 1. maj 2024.

Vodeći kandidat na izborima za Evropski parlament ispred njemačke ultradesničarske partije Alternativa za Njemačku (AfD), odustao je od kampanje za EU izbore u srijedu, 22. maja, nakon izjava da SS trupe, glavne paramilitarne jedinice nacista, "nisu bile zločinačke".

Maximilian Krah je nakon toga izjavio da neće prisustvovati budućoj kampanji i odstupio je sa liderske pozicije u AfD-u. Partija Alternativa za Njemačku je povezana sa više skandala tokom proteklih mjeseci, što je oslabilo njen položaj u anketama, pišu svjetski mediji.

Kritike AfD-a iz Francuske

AfD, koji se uzdigao na položaj druge najpopularnije njemačke političke partije, iza vladajuće koalicije, pao je posljednjih sedmica u anketama, navodeći da su pretrpjeli "ogromnu štetu".

U njemačkoj vlada koalicija socijaldemokrata sa partijom Zelenih i liberalnom Patijom slobodnih demokrata (FDP).

Maximillian Krah koji je bio vodeći kandidat partije AfD za evropske izbore dao je ostavku na partijsku funkciju nakon pritiska koji su izvršile desničarske partije iz Francuske, Italije i Danske, rekavši da preuzima punu odgovornost, prenosi Reuters.

U intervjuu za italijanski list La Republica, Krah je rekao kako "SS trupe nisu bile zločinačke". SS ili "Schutzstaffel" su bile glavne paravojne jedinice nacističke partije Adolfa Hitlera, aktivne 1930-ih i 1940-ih, odigrali su centralnu ulogu u Holokaustu u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja i drugih grupa na koje su ciljali nacisti tokom Drugog svjetskog rata.

Krahovo povlačenje iz izborne kampanje dolazi u trenutku kada je francuska ultradesničarska liderka Marine Le Pen najavila razlaz sa AfD-om, navodeći kako je njemačka partija postala "previše toksičan saveznik" pred evropske izbore u junu.

Istraživanja javnog mnijenja sugerišu da će partije nacionalista i euroskeptika osvojiti najveći broj glasova, napisao je Reuters. Očekuje se da će glasači kazniti stranke na vlasti, jer nisu uspjele da zaštite domaćinstva od visoke inflacije, smanje imigraciju i obezbijede odgovarajuće zdravstveno osiguranje i politike stanovanja.

Čini se da je izjava Kraha o SS trupama bila kap koja je prelila čašu i prevagnula da Le Pen, koja je na čelu partije Nacionalnog okupljanja, optuži AfD da je izgubio pravac i da se predao radikalnim elementima u nadi da će iz toga izvući korist. Le Pen je u intervjuu za radio Europe 1 u srijedu, 22. maja, izjavila kako njena partija hitno mora da prekine veze sa njemačkom strankom. "AfD ide od provokacije do provokacije", rekla je ona.

Razilaženje ultradesničara

Posljednja kontroverza u koju je upletena njemačka ultradesničarska partija AfD tiče se intervjua visokopozicioniranog političara Maximilliana Kraha koji je u intervjuu rekao kako pripadnici SS trupa nisu automatski "zločinci".

"Zavisi. Krivici se mora pristupati individualno. Na kraju rata je bilo gotovo milion SS-ovaca. Günter Grass takođe je bio u Wafen SS trupama", rekao je Krah za italijansku La Republicu i Financial Times referišući se na njemačkog pisca, autora romana "Limeni doboš" i dobitnika Nobelove nagrade. "Prije nego što nekoga proglasim zločincem, želim da znam šta je uradio", prenio je Krahove izjave BBC.

U februaru se liderka AfD-a Alice Weidel sastala sa liderima Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen i Jordanom Bardellaom u pokušaju da ublaži razdor između stranaka.

Francusko Nacionalno okupljanje se distanciralo od AfD-a nakon otkrića da je njemačka partija održala tajni sastanak na jezeru pored Berlina, na kojem se navodno diskutovalo o masovnim deportacijama ne-etničkih Nijemaca, uključujući i njemačke državljane.

Liderka AfD-a, Alice Weidel, 27. april 2024.
Liderka AfD-a, Alice Weidel, 27. april 2024.

Tada je Le Pen rekla kako odbacuje masovne deportacije građana koje se baziraju na njihovom etničkom porijeklu. Weidel je porekla da je njena partija ikada planirala takve korake. "Niko to ne želi. To bi bilo neustavno i, što se mene tiče, kršenje ljudskih prava", rekla je Weidel za Wall Street Journal.

Optužbe za špijunažu i korupciju

Zbog izjava o nacističkim SS trupama i relativizaciji zločina, Maximillian Krah se povukao iz kampanje za evropske izbore ali je i dalje tehnički ostao vodeći kandidat AfD partije, napisao je Politico.

Krah je na društvenim medijima napisao kako su njegove izjave "zloupotrebljene da bi se naštetilo partiji". "Posljednje što nam sada treba jeste debata o meni. AfD mora ostati ujedinjen."

A aprilu je njemačka policija uhapsila jednog od Krahovih pomoćnika u parlamentu zbog navoda da špijunira za Kinu. Ubrzo nakon toga, javni tužilac u Dresdenu pokrenuo je parlamentarnu istragu zbog navoda da je Krah prihvatio isplate iz Kine i Rusije "za rad kao parlamentarni zastupnik".

Početkom maja, belgijska i njemačka policija izvršili su pretres kancelarije Kraha u Evropskom parlamentu u vezi sa istrgom o špijunaži.

U odgovoru na navode o špijuniranju, lideri AfD-a su odlučili da Krah treba da bude manje prisutan u kampanji kako "ne bi naštetio izbornoj kampanji i ugledu partije".

Ali Krah je nastavio da prisustvoje dešavanjima vezanim za kampanju, uključujući i, kako piše Politico, "bizarno pojavljivanje u Bavariji" na koje je došao u kabriolet automobilu marke Jaguar sa dvije manekenke obučene u tradicionalnu nošnju drindl, koje su mahale njemačkim i AfD zastavicama.

Politico piše da neće više biti sličnih pojavljivanja Kraha u javnosti, ali je izvor blizak Krahu rekao da će on biti u prilici da ponovo preuzme značajniju ulogu nakon EU izbora.

Ultradesničari i evropski izbori

I prije izjava da nisu svi pripadnici SS-a, koji su planirali i orkestrirali Holokaust tokom Drugog svjetskog rata, bili loši ljudi, Krah je već bio na vrućoj stolici zbog navodnih isplata iz Rusije i Kine, dok je njegov pomoćnik uhapšen zbog sumnje da je špijunirao za Kinu.

Thorsten Benner, direktor Instituta za globalnu javnu politiku, rekao je za Washington Post da je odluka francuske krajnje desnice da prekine veze sa AfD-om dio stalnih napora da ublaže svoj imidž. "To je upućeno domaćoj publici jer je (partija) na putu da ublaži pristup", rekao je Benner. "A imati veze sa izjavama AfD-a koje zvuče radikalno, nije dobro."

Istovremeno, AfD takođe želi da svi u stranci budu zadovoljni, rekao je Benner. "Oni umanjuju značaj Kraha u javnom pozicioniranju uoči izbora, ali ga ne sklanjaju potpuno."

Podjela između francuske i njemačke krajnje desnice dolazi nešto više od dvije nedelje prije nego što će 400 miliona ljudi glasati na izborima za Evropski parlament.

Johannes Kiess, istraživač krajnje desničarske politike na Univerzitetu u Leipzigu, rekao je da podjela između njemačke i francuske krajnje desničarske stranke ne bi nužno oslabila krajnju desnicu u Evropskom parlamentu.

"Ova podjela bi zapravo mogla da otvori nove mogućnosti za krajnju desnicu. Konzervativna Evropska narodna partija (EPP) ide dalje udesno i rado će sarađivati sa dijelovima krajnje desnice koji izgledaju manje radikalno", rekao je on. "A to bi moglo da promijeni EU politiku, mnogo više od jake krajnje desnice." EPP je proevropski blok partija orijentacije desnog centra koji okuplja 83 partije iz 44 držve.

Marš desničara u Evropi
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG