Dostupni linkovi

Evropski parlament pokreće disciplinski postupak protiv bugarskog poslanika zbog nacističkog pozdrava


Bugarski poslanik u Evropskom parlamentu, Angel Džambazki (arhivska fotografija)

Evropski parlament pokrenuo je 17. februara disciplinski postupak protiv bugarskog poslanika Angela Džambaskog jer je istog dana ranije nakon sednice pokazao nacistički pozdrav podizanjem ruke.

Džambazki je podigao desnu ruku u znak nacističkog pozdrava tokom sjednice, te izazvao bijes nakon svog obraćanja tokom debate o vladavini prava u Poljskoj i Mađarskoj.

Nakon odluke Evropskog parlamenta o poketanju postupka, buarski poslanika je izjavio je da je njegova gestikulacija "primer vađenja stvari iz konteksta" i preuveličavanja.

"Neću dozvoliti da moje ime bude oklevetano", naveo je on na Tviteru.

Idući uz stepenice koje vode ka izlazu iz polukruga u sali Evropskog parlamenta, Džambazki, član desno orijentisanog Kluba Evropskih konzervativaca i reformista, okrenuo se i podigao desnu ruku ispred sebe u znak pozdrava na nekoliko sekundi, pokazuje video snimak debate.

"Nikada vam nećemo dozvoliti da nam govorite šta da pričamo i šta da radimo. Živjela Bugarska, Mađarska, Orban, Fidesz i Evropa nacionalnih država", poslanik iz bugarske nacionalističke stranke VMRO je rekao u parlamentu tokom svog obraćanja.

Takođe je putem Tvitera rekao da je "užasna" odluka od 16. februara kojom je Evropski sud pravde – vrhovni evropski sud – validirao mehanizam kojim se blokira finansiranje zemalja u kojima postoje povrede vladavine prava.

Protiv ovoga su se naročito bunile Poljska i Mađarska.

Potpredsjednica Evropskog parlamenta, Pina Picijerno iz Italije, koja je vodila debatu, rekla da će institucija "provjeriti na kamerama šta se desilo, da li se stvarno desio fašistički pozdrav ili ne".

"Ne dozvoljavamo fašističke geste i simbole. Ako je ovo zaista učinjeno, riječ je o ozbiljnom prestupu i sankcije će biti preduzete", upozorila je ona.

Francuski državni sekretar za evropska pitanja, Klemon Bon, koji je bio prisutan na sjednici, nazvao je gest bugarskog poslanika "skandaloznim i sramnim".

Predsjednica Evropskog parlamenta, Roberta Mecola, tvitovala je da "fašistički pozdrav u Evropskom parlamentu je za mene neprihvatljiv, uvijek i svugdje".

Dodala je da to vrijeđa nju i svakoga u Evropi, te da se oni zalažu za sasvim suprotno, i da je "taj pozdrav iz najmračnijeg perioda evropske prošlosti i da tamo treba da ostane".

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG