Dostupni linkovi

Norveški ubica Breivik saslušanje za uvjetnu slobodu počeo nacističkim pozdravom 


Masovni ubica Anders Breivik po dolasku u sudnicu na saslušanje tokom kojeg će tražiti prijevremeno puštanje na slobodu
Masovni ubica Anders Breivik po dolasku u sudnicu na saslušanje tokom kojeg će tražiti prijevremeno puštanje na slobodu

Masovni ubica Anders Behring Breivik uputio je nacistički pozdrav (Sieg heil) kada je ušao u sud na ročište za uvjetnu kaznu na kojem će se odlučiti treba li biti pušten nakon što je proveo više od desetljeća u zatvoru.

Breivik, krajnje desni ekstremist, ubio je 77 ljudi u najgorem mirnodopskom zločinu u Norveškoj u julu 2011. Ubio je osam autobombom u Oslu, a zatim 69, većinom tinejdžera, u kampu za mlade Laburističke stranke na otoku Utøya.

Obrijane glave i odjeven u tamno odijelo, Breivik je prstima napravio bjelački supremacistički znak prije nego što je podigao desnu ruku u nacistički pozdrav kako bi signalizirao svoju krajnje desničarsku ideologiju kada je ušao u sudnicu. Gesta „OK“ je zapravo kampanja koju su prisvojili krajnje desni ekstremisti s platforme 4chan a navodno predstavlja "bijelu moć". Koristili su ga mnoge desničarske grupe u svrhu trolanja liberala, a simbol su s vremenom počeli koristiti i stvarni supremacisti.

Breivik je u sudnicu unio i natpise na engleskom jeziku, uključujući i onaj na kojem je pisalo "Zaustavite genocid nad našim bijelim nacijama" i "Nacistički građanski rat".

Kasnije mu je rečeno da ih prestane pokazivati dok tužiteljstvo iznosi svoje teze.

"Ne želim vidjeti ništa slično kada tužiteljstvo govori", rekao je sudac Dag Bjoervik.

Breivik je odmahnuo glavom dok je tužiteljstvo iznosilo svoje argumente, uključujući i odlomak iz originalne presude iz 2012. u kojoj se govorilo da bi optuženik i nakon što je odslužio 21 godinu zatvora i dalje bio vrlo opasan čovjek.

Njegov odvjetnik Oeystein Storrvik rekao je da Breivik namjerava na kraju osigurati njegovo puštanje na slobodu.

Obraćajući se sudu, Breivik je za svoje zločine okrivio online radikalizaciju od mreže krajnje desnih ekstremista bez vođe, za koju je rekao da su motivirali njegove napade.

"Isprali su mi mozak", rekao je Breivik.

"Naredba je bila... da se ponovno uspostavi Treći Reich. A kako to učiniti, odlučuje svaki vojnik", rekao je.

Breivik, koji je sebe opisao kao parlamentarnog kandidata, također je rekao da će nastaviti svoju borbu za bijelu nadmoć i nacističku dominaciju, iako mirnim putem.

Breivik, koji sada ima 42 godine, služi maksimalnu norvešku kaznu od 21 godinu, koja se može produljiti na neodređeno vrijeme ako se smatra kontinuiranom prijetnjom društvu.

Sud Telemark u Skienu, jugozapadno od glavnoga grada, gdje Breivik služi kaznu, saslušat će ovaj slučaj nakon što je državno tužiteljstvo u Oslu prošle godine odbilo Breivikov zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu.

Postupci će se odvijati najviše četiri dana u zatvorskoj sportskoj dvorani preuređenoj u improviziranu sudnicu, a odluka se očekuje otprilike sedam dana kasnije.

Ako se njegov zahtjev za puštanje na slobodu odbije, Breivik, koji je promijenio svoje službeno ime u Fjotolf Hansen, može podnijeti zahtjev za novo ročište za uvjetnu kaznu za godinu dana, rekla je odgovorna tužiteljica Hulda Karlsdottir.

Breivik je izgubio slučaj za ljudska prava 2017. godine kada je žalbeni sud poništio odluku nižeg suda da je njegova izolacija u ćeliji s tri sobe bila nehumana.

Europski sud za ljudska prava odbio je naknadnu žalbu.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG