Dostupni linkovi

'Nacionalizam vakcine': Svaka država sama za sebe?


Pojedinačna doza kandidata za SARS-CoV-2 vakcinu, biotehnološka kompanija IDT Biologika

Globalne agencije za javno zdravlje planiraju kako da stvore zalihe i jednako distribuiraju vakcinu za COVID-19 širom svijeta dok strahuju da će bogate zemlje same krenuti u stvaranje zaliha praveći dogovore za farmaceutskim kompanijama kako bi osigurale milione doza za svoje građane, piše agencija Reuters.

Dogovori koje su napravile Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Evropska unija (EU) sa kompanijama kao što su Pfizer, BioNtech, AstraZeneca i Moderna zanemaruju globalne potrebe, kažu stručnjaci.

"Nije način da se situacija optimizira ako svako pravi bilateralne dogovore", rekao je Seth Berkley, izvršni direktor alijanse GAVI koja predvodi kreiranje sheme nazvane COVAX kojom bi se osigurao brz i pošten globalni pristup vakcini protiv COVID-19.

Iz Pfizera su u zadnjoj sedmici jula rekli da je bilo konkurentskih pregovora sa EU i nekim državama članicama u vezi nabavke potencijalne vakcine.

Britanija je 29. jula najavila dogovor sa GlaxoSmithKline i Sanofijem za nabavku zaliha potencijalne vakcine protiv COVID-19.

Prema globalnoj dobrotvornoj organizaciji za zdravstvo Ljekari bez granica (MSF), ovo će samo potaknuti "globalno stvaranje zaliha vakcine koje će raditi bogate države" i otvoriti vrata za "opasni trend nacionalizma vakcine".

Zabrinutost je usmjerena na to da će nabavka i distribucija u ovoj pandemiji biti eho onoga što se desilo sa prethodnom pandemijom – koju je izazvao H1N1 virus gripe 2009-10. godine – kada su bogate države pokupovale dostupne zalihe vakcine i tako ostavile siromašne države bez ičega.

U tom prethodnom slučaju, budući da se H1N1 pokazao kao blaža bolest i pandemija napokon izbijanja, uticaj na infekcije i smrtne slučajeve zbog neravnomjerne raspodjele vakcine bio je ograničen.

Međutim, COVID-19 je daleko veća prijetnja, zato ostavljanje ranjivih na svijetu ne samo da će biti štetno, već će i proširiti pandemiju i štetu koju ona može da uzrokuje, kažu zdravstveni stručnjaci.

"Postoji rizik da neke države rade upravo ono čega smo se plašili – što ostavlja svakog prepuštenog samom sebi", rekla je Gayle Smith, bivša šefica američke Agencije za međunarodni razvoj i izvršna direktorica One Campaign, neprofitne organizacija koja ima za cilj da okonča siromaštvo i spriječi bolesti.

Vakcina za sve? Pojačani napori zemalja za pristup
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00

Kako će se kupovati vakcine?

Više od 75 bogatih država, uključujući i Veliku Britaniju, izrazilo je interes da finansira COVAX shemu koju takođe zajedno vode Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) i Koalicija za spremnost na epidemije (CEPI). Pridružilo se još 90 siromašnijih država koje bi bile podržane donacijama.

Ali Sjedinjene Države, Kina i Rusija nisu među državama koje su izrazile interes za COVAX kako navode iz GAVI-ja.

Izvor iz EU rekao je za Reuters tokom posljednje sedmice jula da je Evropska komisija, izvršno tijelo EU i predvodnik u pregovorima sa farmaceutskim kompanijama, savjetovala države članice da ne kupuju vakcine za COVID-19 preko COVAX-a.

"Zabrinut sam", rekao je Thomas Bollyky, direktor globalnog zdravstvenog programa u Vijeću za vanjske odnose. "Ono što se događa s nekolicinom zemalja koje zatvaraju isporuku vakcine konkurentno je multilateralnim ponudama za nabavku."

"Na kraju dana, proizvodnja vakcine je ultimativni resurs. Možete ga proširiti, ali samo do određene granice."

Stručnjaci procjenjuju da se svijet opravdano može nadati da će do kraja iduće godine imati oko 2 milijarde doza učinkovitih vakcina protiv COVID-19, ukoliko se nekoliko vodećih kandidata pokaže djelotvornim u ubrzanim ispitivanjima koja su u kasnoj fazi. Cilj COVAX-a je uraditi distribuciju doza za najmanje 20% populacije državama koje su njegove potpisnice.

Svi pričaju o vakcini Univerziteta Oksford
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00

Koja su druga dva načina?

Međutim, Berkley iz GAVI-a, je rekao da ako zainteresovane države ili regije pokriju njihovo ukupno stanovništvo - umjesto da se podjela rasporedi širom svijeta i prvo zaštite najugroženiji - pandemija se ne može kontrolisati.

"Ako biste pokušali vakcinisati cijelu Ameriku, cijelu EU, na primjer, sa dvije doze vakcine - tada biste došli do oko 1,7 milijarde doza. A ako je to broj doza koji je dostupan, drugima nije puno ostalo."

Ako nekolicina ili čak 30 ili 40 zemalja imaju vakcinu, ali više od 150 drugih nema "onda će tamo vladati epidemija", rekao je Berkley.

"Ovaj virus... kreće se naokolo poput munje. Tako da ćete završiti u situaciji kad se nećete moći vratiti u normalu. Nećete moći imati trgovinu, turizam, putovanja, osim ako niste usporili opštu pandemiju."

On i Smith kao i drugi zdravstveni stručnjaci rekli su da bi okončanje pandemije značilo prestanak zaraze na globalnom nivou.

"Radi se o razlici u pandemiji koja traje još dvije godine umjesto jedne godine", dodao je Smith. "Ekonomske i zdravstvene posljedice toga su ogromne."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG