Dostupni linkovi

Skok akcija Moderne zbog treće faze testiranja vakcine


Kompanija Moderna čije su akcije skočile nakon što je započela treću fazu testiranja vakcine
Kompanija Moderna čije su akcije skočile nakon što je započela treću fazu testiranja vakcine

Vrednost akcija na Volstritu je neznatno porasla u ponedeljak bez obzira na rast broja zaraženih koronom i američko-kineske tenzije. Umesto toga, investitori računaju na pozitivne efekte očekivanih novih stimulativnih mera vlasti u cilju oživljavanja uzdrmane ekonomije, kao i na kvartalne izveštaje o poslovanju.

Međutim, kako navodi Rojters, sigurna utočišta poput zlata, čija je cena rekordno skočila, i dalje su veoma tražena zbog zabrinutosti izazvane diplomatskih sporovima SAD i Kine, skoka broja zaraženih u južnim i zapadnim američkim državama i neočekivanog rasta nezaposlenosti prošle sedmice.

Iako nema prevelikih očekivanja da će Federalne rezerve na dvodnevnom sastanku ove sedmice objaviti neke od konkretnijih mera, procenjuje se da će kreatori politike uskoro doneti paket u cilju oživljavanja ekonomskih aktivnosti u septembru ili u poslednjem kvartalu.

Očekuje se da republikanci, koji imaju većinu u Senatu, objave program pomoći od hiljadu milijardi dolara, koji je pripremila Bela kuća, koji potom treba da se usaglasi sa demokratama koji kontrolišu Predstavnički dom.

Kompanije u tehnološkom sektoru beleže pozitivan trend, onlajn trgovinski lanci, poput Amazona, te zdravstvene. Tako su akcije firme Moderna Inc skočile za 7,6 odsto u trenutku kada je započela treću fazu testiranja vakcine na 30 hiljada ispitanika.



XS
SM
MD
LG