Dostupni linkovi

Još jedan crni tjedan za hrvatsko novinarstvo. Tjednik Nacional najavio je gašenje, a obustavlja se i dalje izlaženje internet izdanja dnevnika Vjesnik. Dok urednik Nacionala tvrdi da je Nacional žrtva krize, bivši Novinari Nacionala ponavljaju da je ovo osveta Stanka Subotića Caneta za tekstove što ih je Nacional objavljivao o njegovoj umiješanosti u balkansku duhansku mafiju.

Nacional - tjednik koji je zlatna vremena doživio u drugoj polovici devedesetih kada je bio jedan od najoštrijih kritičara zrelog tuđmanizma – najavljuje gašenje, i to tek godinu nakon što ga je kupio novi njemački vlasnik.

Novine koje su objavile niz tekstova o umiješanosti kontroverznog biznismena Stanka Subotića Caneta u duhansku mafiju, pod novim se se vlasnikom ispričale Canetu, napravile sa njim veliki intervju i sve tekstove o njemu maknule s interneta.

Urednik tjednika Aktual i bivši dugogodišnji Nacionalov novinar Berislav Jelinić, koji je tada upozoravao da se sve ovo dešava jer je pravi vlasnik u stvari sam Cane, u izjavi za naš radio razumije ovo kao logičan razvoj situacije.

Stanko Subotić Cane na naslovnici Nacionala
Stanko Subotić Cane na naslovnici Nacionala
„To što se događa samo dodatno učvršćuje indicije da je Subotić pravi vlasnik Nacionala. Kada smo odlazili iz Nacionala zato što nismo željeli raditi za netransparentne vlasnike, govorili smo svojim kolegama koji nam se nisu htjeli pridružiti da će novi vlasnik najvjerojatnije ugasiti novinu, i to nakon što s interneta povuče sve Nacionalove tekstove o balkanskoj duhanskoj mafiji. Vrijeme na žalost pokazuje da smo bili u pravu – na žalost po njih. Tekstovi o balkanskoj duhanskoj mafiji su povučeni i obrisani u jednoj sramotnoj nagodbi dotad nezabilježenoj u novijoj hrvatskoj novinarskoj povijesti“, kaže Jelinić.

Dugogodišnji Nacioonalov novinar, a odnedavno i urednik, Robert Bajruši za naš radio ponavlja kako sve ovo nema veze sa Subotićem i da je Nacional žrtva krize:

„Po svim mojim saznanjima – 14 godina sam u Nacionalu, a zadnjih 8 ili 9 brojeva glavni urednik – Cane nije vlasnik Nacionala i sumnjam u bilo kakve teorije urote. Riječ je jednostavno o tome da je na cjelokupnom hrvatskom tiskovnom tržištu voda već prešla ne grlo nego i nos, a tjednici su tu u posebno teškoj situaciji.“

Dug dva milijuna eura

Kolega Bajruši kaže kako postoji interes za preuzimanje Nacionala i opstanak novina, ali da je za to postoji tek negdje 20 posto vjerojatnosti. Ukupni dug iznosi oko 2 milijuna eura.

„Banke očito više nisu spremne refinancirati te dugove, a situacija je sada kulminirala. Ljudi već 2 mjeseca nisu dobili plaću, tako da i sa strane novinara i ostalog osoblja postoji veliko i opravdano nezadovoljstvo. Ja sam tu uz svoje ljude“, kaže Bajuši.

Bajrušijev bivši kolega Jelinić međutim pita – a kakav je to investitor aktualni vlasnik Nacionala, kada se samo nakon godinu dana povlači iz projekta?

„To samo potvrđuje da pravi vlasnik nije ni imao namjeru razvijati novinu. Ako je točno da traže investitore, zašto se javno priča o gašenju projekta? To može raditi samo krajnje neodgovoran vlasnik, jer javna diskusija o tome dramatično šteti imidžu novine. U cijeloj priči najžalosnije je to što se nitko mjerodavan u državi nije suvislo operativno angažirao kako bi se saznalo – čiji se to novac investirao u provođenje te specijalne operacije?“, pita Jelinić.

Ovih dana vlasnik – država – zakucao je zadnji čavao i na mrtvački sanduk dnevnog lista Vjesnik.

Obustavljeno je i internet izdanje novina, koje su vjesnikovci održavali da se ne ugasi ime, i da se možda nekako obnovi i izlaženje tiskanog izdanja.

Kao što su ga političari ilegalno stvorili pred 72 godine, tako su ga sada ilegalno ugasili, poručili su vjesnikovci u posljednjem objavljenom tekstu.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG