Dostupni linkovi

Sarajevska premijera "Na putu" - pravi ispit za film


Jasmila Žbanić i glavni protagonisti filma Leon Lučev i Zrinka Cvitešić na sarajevskoj premijeri, foto: Midhat Poturović
Jasmila Žbanić i glavni protagonisti filma Leon Lučev i Zrinka Cvitešić na sarajevskoj premijeri, foto: Midhat Poturović
Nakon svjetske premijere filma „Na putu“ na internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu, sinoć je u olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu, pred oko šest hiljada posjetilaca, održana i bh. premijera filma režiserke i scenaristkinje Jasmile Žbanić.

„Premijeru posvećujem mojoj mami koja je bila moja najvažnija publika, najstroži kritičar, moja najvjernija podrška i koja je svojom ljubavlju učinila da ovaj svijet za mene izgleda puno ljepši i bolji“, kazala je bosanskohercegovačka režiserka Jasmila Žbanić prije samog početka premijere.

Njena majka iznenada je preminula prije nekoliko dana.

Šest hiljada posjetilaca oduševljeno je pozdravilo ekipu filma, koja se nakon projekcije poklonila publici.

Glavni muški protagonista filma, hrvatski glumac Leon Lučev, koji u filmu tumači lik Amara, nije krio oduševljenje:

„Šokiran sam - 6.000 ljudi na premijeri! Veliko je uzbuđenje. Iz Sarajeva je priča iznikla, i strašno nam je bitan feedback sarajevske publike. Imam osjećaj da je film dobro primljen, da su dobro odreagirali i to me čini sretnim“, kaže Lučev.

Poseban izazov u filmu „Na putu“ imala je mlada hrvatska glumica Zrinka Cvitešić. Kaže da je do završetka snimanja filma sazrela privatno i profesionalno.
Šest hiljada gledalaca na premijeri filma "Na putu", Sarajevo, foto: Midhat Poturović

„Bilo me je strah bh. premijere, što zbog toga što igram nekoga odavde, ali i zbog bosanskih kolega glumaca, kako će oni reagirati, što će reći o jeziku koji sam savladala ili nisam. Mislim da sam konačno postala glumica. Puno toga pozitivnog mi se dogodilo na ovom filmu. Riješila sam neke stvari koje su mi bile nerješive. Podsjetilo me je da u ovom ludom ritmu života u kojem živimo - gdje se trči za karijerom, novcem - da treba povremeno stati, pogledat se i shvatit tko si, što želiš. Treba pogledat osobu s kojom živiš i pitat ju koji su njeni strahovi ili želje - hajmo ih ostvariti ili riješiti“, kazala je Cvitešić.

Dobar odziv Sarajeva

Bosanskohercegovački glumac Ermin Bravo za ulogu u novom filmu Jasmile Žbanić morao je proći preobrazbu:

„Iako je premijera filma bila u Berlinu, za mene i ostatak ekipe ovo je prava premijera. Sve one duhovitosti u filmu koji se tiču našeg mentaliteta i šmeka uopšte Sarajeva, tek ovdje prolaze i po reakcijama publike vidim da to dobro komunicira sa publikom onako kako samo i željeli“, rekao je Bravo.

I publika filma „Na putu“ ponudila nam je svoje mišljenje:

-„Mislim da je Jasmila puno zrelija u novom filmu.“
-„Svidio mi se film. Jasmila ne teži da daje odgovore, nego se bavi svakodnevnicom s kojom se svakodnevno susrećemo, u postratnoj BiH.“
-„Film se ne može odmah komentarisati. Ostaje duboko razmišljanje.“
-„Ono što je publiku zbunilo jeste otvoreno pitanje koje ostaje - da li će oni ostati zajedno ili neće, ko će se kome vratiti. Svako ima pravo da zamisli svoju verziju. Moj kraj je da se on vraća njoj.“

Film „Na putu“ rađen je u međunarodnoj koprodukciji između Deblokade (BiH), COOP 99 (Austrija), Pola Pandora (Njemačka) i Živa produkcija (Hrvatska).

Glavne uloge u filmu „Na putu“ tumače najpoznatiji hrvatski glumci Leon Lučev i Zrinka Cvitešić, a uz njih glumi plejada glumaca iz cijele regije: Mirjana Karanović, Ermin Bravo, Nina Violić, Jasna Ornela Bery, Izudin Bajrović, Marija Köhn, Luna Mijović, Jasna Žalica, Alban Ukaj i drugi.

Nakon bh. premijere filma slijedi hrvatska - 27. februara u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

******
Pročitajte i ovo:
Žbanić: Ako film pokrene dijalog, za mene je to uspjeh
Berlinale: "Na putu" predvodi filmove o islamu
XS
SM
MD
LG