Dostupni linkovi

Na pragu smo najvećeg arheološkog otkrića u istoriji?


Tutankamonova grobnica

Tim stručnjaka, s britanskim arheologom Nikolasom Rivsom na čelu, ući će u Tutankamonovu grobnicu 28. septembra i ispitati da li se iza sjevernog zida nalaze tajna vrata.

Rivs je u avgustu objavio studiju u kojoj tvrdi da je pronašao dokaze o tome da je čuvena egipatska kraljica Nefertiti sahranjena u grobnici svog pastorka Tutankamona. Rezultati službenog ispitivanja biće objavljeni tek na konferenciji u Kairu, nakon dovršetka radova.

Ako je Rivsova teorija tačna, to će rješiti čitav niz nedoumica o Tutankamonovoj grobnici, koje su decenijama mučile stručnjake.

Na primjer, pronađeno blago izgledalo je kao da je ostavljeno u žurbi u njegovoj grobnici. Sama grobnica smještena je desno od ulaza, iako su u egipatskoj kulturi s te strane češće sahranjivane kraljice nego kraljevi.

Osim toga, Tutankamonova grobnica nije ništa veća od predvorja cijele grobnice, što je isto tako bilo neuobičajeno za to vrijeme.

U kombinaciji sa slikama, Rivs smatra da je grobnica pripadala Nefertiti i da je tek naknadno odlučeno da se tu pregradi mjesto za Tutankamona kao "grobnica unutar grobnice".

Zid iza kog je, prema njegovom mišljenju, grobnica čuvene lijepe kraljice Nefertiti, ukrašen je religijskim motivima, možda u obredu koji je Nefertiti trebao poslužiti kao "onostrana" zaštita.

"Samo jedna kraljica kasne 18. dinastije dobila je takve počasti, a to je Nefertiti", piše Rivs, a prenosi Jahu njuz.

Nefertiti, čije ime znači "ljepotica je stigla", bila je kraljica Egipta i supruga faraona Amenhotepa III u 14. veku pre nove ere.

Ona je sa suprugom ustanovila kult Atona, boga sunca, i promovisala umjetnost koja je bila potpuno drugačija od one po dotadašnjim standardima.

Njena titula znači da je vjerovatno imala i vladarsku funkciju te da je poslije Ehnatonove smrti bona bila faraon.

Ipak, uprkos njenom izuzetnom statusu, smrt i mjesto gdje je sahranjena ostali su misterija do danas.

Ako je Rivs u pravu, skrivena grobnica vjerovatno krije mnogo veće bogatstvo od Tutankamonove.

"Ako nisam u pravu, nikom ništa, ali ako jesam, ovo je možda najveće arheološko otkriće u istoriji", rekao je Rivs za magazin "Ekonomist".

XS
SM
MD
LG