Dostupni linkovi

Goran Rakić novi gradonačelnik Severne Mitrovice


Izbori u Mitrovici
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Izbori u Mitrovici. RSE Video

Prema preliminarnim rezultatima koje je u nedelju uveče objavila Centralna izborna komisija, novi gradonačelnik Severne Mitrovice je kandidat Građanske inicijative Srpska Goran Rakić.

Rakić je dobio 2.700 glasova birača, odnosno 52,6 odsto, kandidat Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović 1.420 glasova ili 27,7 odsto, kandidat Demokratske partije Kosova Fljorent Azemi osvojio je 565 glasova ili 11 odsto i kandidat Demokratske lige Kosova (LDK) Musa Miftari 449 ili 8,7 odsto glasova.

Građanska inicijativa Srpska proglasila je pobedu svog kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića.

Rakić je saopštio da će mu prvi zadatak biti da Oliver Ivanović i svi uhapšeni budu pušteni da se brane sa slobode. Takođe je dodao da se sada stekao uslov za formiranje Zajednice srpskih opština.

"Sva biračka mesta zatvorena su na vreme, nije bilo nepravilnosti. Izborni dan protekao je u najboljem redu. Građani su na dostojanstven način ispratili izbore", rekao je ranije u nedelju uveče portparol Srpske Aleksandar Spirić.

On je naveo da je na izbore izašlo 5.854 birača, što je 20,63 odsto birača.

I u štabu Građanske incijative SDP- Oliver Ivanović je saopšteno da je, prema preliminarnim rezuiltatima, predstavnik Građanske incijative "Srpska" Goran Rakić pobedio.

"Uvek smo spremni za saradnju, očekujemo da će ispuniti ono što je obećao građanima koji su mu ukazali poverenje“, rekla je potpredsednica te inicijative Ksenija Božović.

U Građanskoj inicijativi SDP - Oliver Ivanović kažu da su oni postigli najviše što su mogli u situaciji kada je njihov lider u pritvoru pošto je osumnjičen da je učestvovao u navodnim ratnim zločinima iz '99. i posleratnim incidentima iz 2000. godine, uključujući teško ubistvo.

Iz ove građanske inicijative su naveli i da je njihovo biračko telo izašlo na izbore, te da su građani podlegli pritisku.

Građani su četvrti put u nepuna četiri meseca, birali gradonačelnika. Izborni proces na 33 biračka mesta, koliko ih je bilo u sedam biračkih centara, protekao bez incidenata, a na ulicama i u blizini biračkih mesta bilo je pojačano prisustvo Euleks policije, kosovske policije i vojnika Kfora.
XS
SM
MD
LG