Dostupni linkovi

Na bilborde koji najavljuju Evroprajd u Beogradu bačena bela farba


Bilbordi koji su se našli na meti protivnika Evroprajda prikazuju dva momka i dve devojke kako se ljube, vidi se na fotografijama koje su iz organizacije Evroprajda dostavljene Radiju Slobodna Evropa (RSE)
Bilbordi koji su se našli na meti protivnika Evroprajda prikazuju dva momka i dve devojke kako se ljube, vidi se na fotografijama koje su iz organizacije Evroprajda dostavljene Radiju Slobodna Evropa (RSE)

Na bilborde u Beogradu koji najavljuju Evroprajd (Euro Pride) bačena je bela farba tokom večeri 31. avgusta.

Bilbordi koji su se našli na meti protivnika Evroprajda prikazuju dva momka i dve devojke kako se ljube, vidi se na fotografijama koje su iz organizacije Evroprajda dostavljene Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Pozivi na Evroprajd, međunarodnu manifestaciju posvećenu LGBT+ pravima koja je najavljena za 17. septembar, postavljeni su proteklih dana po glavnom gradu Srbije. Dva uništena bilborda jedini su koji prikazuju poljubac dve istopolne osobe.

Uništeni bilbordi jedini su koji prikazuju poljubac dve istopolne osobe
Uništeni bilbordi jedini su koji prikazuju poljubac dve istopolne osobe

Vlasti u Srbiji donele su odluku da se Evroprajd ne održi. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 30. avgusta izjavio da će odluka Vlade Srbije o neodržavanju Evroprajda biti poštovana, ističući da ukoliko je neki skup zabranjen - biće zabranjen.

Vlada Srbije je saopštila da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje Evroprajda. U saopštenju se ističe da je odluka doneta uzimajući u obzir "trenutnu političku situaciju u regionu i svakodnevne tenzije koje su prisutne".

U odgovoru na odluku države, organizatori su naveli da će događaj biti održan i poručili vlastima da nemaju pravo da otkažu nešto što ne organizuju. Istakli su i da bi zabrana Evroprajda bila neustavna.

Na održavanje Evroprajda pozvali su i zastupnici Evropskog parlamenta (EP), njih 145. Oni su u pismu 30. avgusta zatražili od vlasti Srbije da omoguće održavanje događaja i obezbede dovoljnu policijska zaštitu.

Pismo sa ovim pozivom je upućeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministarki za evropske intergacije Jadranki Joksimović kao i predstavnicima EU u Srbiji i u Briselu.

Zastupnici su podsetili da prajdovi bili i ostaju ključno sredstvo za vidljivost LGBT+ zajednice šriom sveta.

Od 2019, kada je objavljeno da će u 2022. godini Beograd biti domaćin tog događaja, organizatori su suočeni sa velikim otporom. Kao i svih prethodnih godina, na prvom mestu protive mu se ultradesničari i Crkva.

Prema izveštaju međunarodne organizacije koja prati stanje ljudskih prava u svetu Human Rights Watch (HRW) pripadnici LGBT+ zajednice u Srbiji i dalje su izloženi napadima i pretnjama koji ostaju nekažnjeni.

Država popustila pred anti-LGBT atmosferom u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00
XS
SM
MD
LG