Dostupni linkovi

Žrtve zadovoljne hapšenjem, boračke organizacije RS najavljuju proteste


Ratko Mladić u Srebrenici, jul 1995.
Ratko Mladić u Srebrenici, jul 1995.
Reakcije na hapšenje vođe vojske bosanskih Srba Ratka Mladića u RS su prerasle u izraze nezadovoljstva predstavnika boračkih organizacija ovog entiteta koji počinju s protestima, pa do odobravanja koje dolazi od žrtava ali i međunarodnih zvaničnika.

Šefovi misija Evropske unije u Bosni i Hercegovini pozdravili su hapšenje Mladića od strane srbijanskih vlasti, uz ocjenu kako to dokazuje da niko ne može pobjeći pravdi.

To predstavlja značajan korak za pravdu i pomirenje u regiji. Reagovao je i Ured visokog predstavnika u BiH, čiji glasnogovornik Mario Brkić kaže:

„Mladićevo hapšenje će pomoći da se sruše prepreke pomirenja u BiH i da se uklone prepreke boljoj saradnji u regionu. Ovo će imati pozitivan uticaj na odnose u jugoistočnoj Evropi. A hapšenje ima posebno značenje za žrtve i porodice žrtava genocida u Srebrenici, žrtve preživjele etničko čišćenje, one koje su izdržale opsadu Sarajeva, te civile u svakom gradu u BiH koji je bio na nišanu generala Mladića.“

Hapšenje ratnog čelnika vojske bosanskih Srba, optuženog za genocid i druge zločine, Ratka Mladića, boračke organizacije iz RS nisu dočekale s odobravanjem.

Najavili su brojne proteste širom RS.

„To mora biti dostojanstveno, civilizovano, sa jasnim porukama i bez bilo kakvih uvredljivih sadržaja i nečega što bi u bilo kom smislu narušilo jedno časno i pošteno ime, ljudsko a i oficirsko, kao što je to Ratko Mladić“, poručio je predsjednik boračke organizacije ovog entiteta Pantelija Ćurguz.

Predsjednik predsjedništva boračke organizacije Dražen Perendija kaže kako je ogorčen nastupom političara iz Srbije, ali i onih iz RS, koji Mladiću duguju mnogo.

„Svoje političke funkcije uživaju zahvaljujući radu i rezultatima rada i Ratka Mladića i Radovana Karadžića i tadašnje garniture i vojnog i političkog vrha“, kazao je on.

U Sarajevu je u petak obilježena 19. godišnjica ubistva 28 i ranjavanja 108 građana u redu za hljeb u ulici Vase Miskina od granate sa položaja Vojske RS kojom je komandovao Mladić. Preživjeli su njegovo hapšenje ocijenili zakašnjelim, ali pozitivnim događajem:

„Ovih 16 godina koliko se čekalo da se to desi su 16 godina dodatne uvrede za sve građane Sarajeva i sve one koji su, nažalost, imali sudbinu sličnu mojoj.“
„To je, vjerujte, mene toliko obradovalo, premda je to trebalo ranije da bude.“
„To je jedna najobičnija lakrdija. To će biti da se sažaljeva svijet nad jednim tolikim zločincem.“


Owen: Pravda predugo odlagana

Bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić istakao je kako je Mladićevo hapšenje dobra vijest za pravdu, ali je loše što se njegov projekat nastavlja i danas.

„Svjedoci smo udara na sve državne institucije, na dejtonski koncept BiH gdje se BiH nastavlja kao država, dakle nije nastala u Dejtonu kao dva entiteta. Međutim, i u međunarodnoj zajednici ima onih koji, valjda da bi što prije završili sve ovo i skinuli sa dnevnog reda, pristaju na taj koncept. I to je loša vijest“, smatra Silajdžić.
David Owen - fotografija iz arhive

Ratko Mladić se uspio skrivati od pravde dugo jer je imao pomagače, prijatelje i saradnike za koje je heroj, kazao je medijima David Owen, bivši izaslanik EU za Balkan.

Owen je i tvorac jednog od mirovnih planova za BiH koje je Mladić odbio iako ga je Beograd svojevremeno prihvatio. Pravda je, kaže Owen, predugo odlagana.

„Znamo da pravda mora biti zadovoljena i da se prethodno ne može suditi nikome, ali dokaz je umiješanosti generala Mladića za zločine za koje se već sudilo u Haškom sudu, uključujući i njegove generale i predsjednika Miloševića, pokazuje da nema sumnje da će služiti zatvorsku kaznu. Jedino pitanje je za koje zločine će mu se suditi“, kazao je on.

Član Senata RS i nekadašnji blizak saradnik haškog optuženika Radovana Karadžića Aleksa Buha nije imao riječi kojima bi prokomentarisao hapšenje:

„Najviše ću kazati o tome ako ćutim.“

Njegov kolega iz senatske klupe Miroslav Mikeš smatra da je Mladić, dok se ne osudi, nevin, te da u skladu s tim mora imati fer suđenje, u čemu i RS treba pomoći jer je on njen legalni ratni vojni komandant.

„On ima pravo da mu RS pomogne u odbrani, ja apsolutno u to ne sumnjam, samo ne znam u kojem to vidu bi moglo da bude - ako bude tražio dostavljanje određenih dokumenata koje posjeduje Vlada RS, kao što su to tražili u Hrvatskoj i kao što traže gospodin Radovan Karadžić i mnogi drugi“, smatra Mikeš.

Politički analitičar Neven Kazazović kaže kako će se Mladiću u Hagu dokazivati je li kriv ili nije. No, njegovo hapšenje je i otvaranje nove dimenzije na Balkanu.

„Mislim da je jedna od opcija da će svi događaji na zapadnom Balkanu možda od ovoga trenutka krenuti nekim drugim kolosijekom - jer na određeni način hapšenje Ratka Mladića je dokaz da se Srbija orijentisala na proevropski put. Proevropska politika Srbije, koja mora ispunjavati određene uslove, između ostalog, ima i taj uslov odnos sa susjedima. Prema tome, i to će uticati na odnose sa BiH“, ocjenjuje Kazazović.

Sve o Ratku Mladiću


Sve o hapšenju optuženika za genocid i zločine protiv čovječnosti nakon 15 godina bježanja od pravde. Svjedočenja, analize, komentari, multimedija.
XS
SM
MD
LG