Dostupni linkovi

Muzičkim BUNT-om protiv poslušnog društva


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kultura je uvek pobuna, pod ovim geslom u Beogradu će se od 10. do 26. novembra održati sedmi po redu muzički festival BUNT (Beogradska umetnička nova teritorija).

Fokus festivala je na delima srpskih kompozitora, mladim umetnicima-izvođačima, neobičnim koncertnim programima i animiranju publike iz okvira inkluzivnih grupa osoba sa posebnim potrebama-najavljuju autori ovog jedinstvenog muzičkog festivala.

BUNT okuplja mlade i iskusne umetnike sa bogatom profesionalnom biografijom koji su se školovali u zemlji i na prestižnim muzičkim akademijama u svetu i održava se uprkos tome što nema veću medijsku a ni finansijsku podršku nadležnih domaćih institucija.

Za BUNT kultura je neprekidno preispitivanje, istraživanje, otkrivanje, pobuna.

"Cena nije mala. Posebno ne za umetnike", poručuju organizatori BUNT-a u objavljenom Manifestu.

Sopran Katarina Jovanović, svetski priznata umetnica, profesorka na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu koja je nastupala na prestižnim muzičkim scenama u svetu, kaže da će se u okviru festivala raspravljati o domaćem zanemarenom stvaralaštvu u oblasti klasične muzike.

Ona izdvaja delo za čembalo Miloša Petrovića, poznatog pijaniste, kompozitora i književnika koje se, kaže, nikada ne izvodi.

"Čućemo i naše mlade kompozitore, imaćemo priliku da čujemo veliku evropsku i svetsku umetničku figuru Marijanu Lipovšek (masterklas i završni koncert polaznika majstorskog kursa Marjana Lipovšek & Alfred Burgstaller, Slovenija/Austrija.), kao i inkluzivni projekat Zajedno za mlade sa autizmom (sa grupom Nebograd) koji je posebno važan za nas. Sve u svemu, videćemo neke ljude koji su veoma poštovani a koji imaju malo šanse da nastupaju u Srbiji. Svi zajedno se okupljamo oko BUNT-a i u buntu smo", kaže Katarina Jovanović koja takođe nastupa na festivalu.

Ana Sokolović i gudački kanadski kvartet

Beogradska publika imaće priliku da poslednjeg dana festivala, 26. novembra na Kolarcu čuje poznati gudački kanadski kvartet Molinari sa Anom Sokolović, čuvenom svetskom muzičkom zvezdom sa kanadskom adresom (koja će poslednje subote u novembru biti gošća Intervjua nedelje Radija Slobodna Evropa, RSE).

Među mladim učesnicima programa je i violončelista Nemanja Stanković, docent na Muzičkoj akademiji u Beogradu, beogradski i bečki đak. Nastupa često u inostanstvu, nedavno je imao koncerte u Gruziji, Turskoj… kao član bečkog klavirskog tria Immersio.

"Taj trio ima podršku austrijske vlade, pošto je to ansambl koji je baziran u Beču. Sa tim nam je mnogo lakše da se predstavimo i inostranoj publici. To je ono što nama u zemlji treba, podrška. Evo, konkretno da se napravi neka fondacija koja će se baviti pronalaženjem i kupovinom instrumenata", kaže za RSE Stanković.

Festival BUNT je za njega lično važan jer su autori festivala ličnosti iz sveta muzike koji su presudno uticali na njegov profesionalni put.

"Što se tiče ovogodišnjeg nastupa na Buntu, raduje me posebno što ćemo Sandra Belić i ja izvesti premijeru kompozicije Ivane Stefanović 'Mala otkrovenja' kompoziciju za dva violončela. I ne samo to, odlučeno je da ću u nedelju na Kolarcu odsvirati još jednu kompoziciju koja je deo projekta 'Nova srpska muzika za violončelo'. Izvešću etidu 'Scappare' koju je napisala Anja Đorđević za solo violončelo".

'Bavljenje klasičnom muzikom najozbiljnija pobuna'

Za Katarinu Jovanović je bavljenje danas klasičnom muzikom najozbiljnija pobuna.

"Nije to samo bunt u Srbiji, nego je uopšte umetnička muzika na ivici da bude sasvim obesmišljena kao ideja (bunta) u mnogim većim umetničkim sredinama nego što je ova naša", kaže Jovanović.

Dodaje da je BUNT njen životni i profesionalni motiv, kao i njenih kolega, osnivača BUNT-a, Ljubiše Jovanovića, profesora Fakulteta muzičke umetnosti i flautiste svetskog glasa i kompozitorke Ivane Stefanović.

U Manifestu BUNT-a se, između ostalog, dijagnosticira stanje u društvu u kome podršku imaju jeftin bol i zabava.

"Time se potiskuje istinski umetnički, stvaralački i kritički duh, a oblikuje inferiorno, pokorno i poslušno društvo. Jasno se vidi ko sve u tom poslu učestvuje, od institucija predvođenih vlašću do pojedinaca bez savesti", stoji u Manifestu festivala.

'Hleba i igara'

Katarina Jovanović je pre tri godine digla veliku prašinu sa spotom "Čaša mog života" koja je izvedena u maniru turbo folka, bila je to njena parodija na ono što se događa na estradi koja je preplavila sve medije. Nisu tada svi razumeli njen muzički komentar na svakodnevicu u stilu "hleba i igara" pa je bilo kritika da ona navodno promoviše muzički šund, priseća se poznata operska diva koja će na BUNT-u nastupati dve večeri.

Od Karnegi hola do Kolarca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

BUNT, inače, ne aplicira više za budžetsku finansijsku podršku zbog prethodnih loših iskustava, kako je to izjavio Ljubiša Jovanović (Novi magazin, intervju, novembar 2018.).

Naime, za prvi festival pre sedam godina BUNT je dobio nagradu Grada za izuzetan događaj te sezone i uprkos nadi da će to biti ulaznica za projekte, to se nije desilo. Od Grada nisu dobili ni dinara, a od Ministarstva kulture jednom 500.000 dinara (oko 4.000 evra), a onda su redovno odbijani. Festival finansijski pordržavaju SOKOJ (organizacija muzičkih autora Srbije), austrijski Kulturni forum i EU centar.

Koncerti se održavaju u Loli i na Kolarcu od 10. do 26. novembra.

Svi su, osim poslednjeg, besplatni. Jedan koncert u prepodnevnom terminu je za najmlađe, posvećen je osobama sa autizmom, a organizuju se i tribine i majstorske radionice.

Na programu su i premijerna izvođenja dela Milana Mihajlovića, Ivane Stefanović, Jasmine Mitrušić i Ane Gnjatović. Inače, učesnici festivala su pored domaćih muzičara, gosti iz Austrije, Kanade, Slovenije.

Organizatori ovogodišnjeg BUNT-a pozivaju publiku uz sledeću poruku:

"BUNT se svojim programom opire prostoti populizma, bez obzira da li će ga oni koji pretenduju da govore kao "narodni sud" proglasiti za kvazielitu i bez obzira na to koliki su realni izgledi na uspeh! Kao i mnogi drugi, i BUNT smatra da je pobuna neprekidni radni zadatak, smisao svake angažovane umetnosti. Dođite! Ako se spremaju da uzmu Poslednju šansu (još jedna kultna beogradska kafana u Tašmajdanskom parku koja se prodaje na tenderu prim, red.), BUNT je još tu!"

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG