Dostupni linkovi

Muzej grada Beograda na aukciji kupio 148 umetničkih dela 'Jugoeksporta'


Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja je pre tri dana predala zahtev Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika da se hitno obustavi prodaja umetničkih dela stečajnog dužnika "Jugoeksporta", ali je Agencija taj zahtev odbila.
Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja je pre tri dana predala zahtev Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika da se hitno obustavi prodaja umetničkih dela stečajnog dužnika "Jugoeksporta", ali je Agencija taj zahtev odbila.

Muzej grada Beograda je, na licitaciji u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, kupio ukupno 148 umetničkih dela koja su činila deo stečajne mase kompanije „Jugoeksport“, i to za 33 miliona dinara (280.000 hiljada evra)

Početna cena kolekcije 124 likovna i 24 dela primenjene umetnosti bila je 10,4 miliona dinara (88.400 evra).

Kolekcija uključuje dela Petra Lubarde, Nedeljka Gvozdenovića, Mila Milunovića, Stojana Aralice, Lazara Vozarevića, Peđe Milosavljevića, Miće Popovića i mnogih drugih umetnika.

Aukciji su prisustvovali zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Slike i umetnička dela, koja su na aukciji kao deo stečajne mase „Jugoeksporta”, proglašena su za kulturno dobro, a prvobitno su bila procenjena na svega nešto više od 80.000 evra, saopšteno je ranije iz gradskog Sekretarijata za informisanje.

Gradski čelnici su već na početku aukcije izrazili nezadovoljstvo jer Muzeju grada Beograda, kao ustanovi kulture, nije data prednost preče kupovine.

Kako je rekao Goran Vesić, sada sledi borba da se cena umetničkih dela spusti na početnu cenu od 10,4 miliona (88,4 hiljade evra). On je naveo da je većina dela oštećena i da sledi restauracija, a da je plan bio da ne završe u rukama privatnih kolekcionara i da se onda prodaju u inostranstvo.

„Ovo je prvi put da je država uspela da kupi nešto što pripada narodu, bili smo spremni da licitiramo koliko je trebalo, žao nam je što su podigli cenu. Mi ćemo platiti, ali ćemo osporavati ovu ponudu. Agencija je morala da obustavi ponudu i ponudi muzeju po početnoj ceni jer je tako po zakonu. Želeli smo da učestvujemo i da sprečimo da ode u neke privatne ruke“, rekao je Goran Vesić.

„Jugoeksport je kupovao našim parama te slike, neverovatno je da saznamo iz novinskih napisa i članaka da će se umetnička dela naći na aukciji, iznenadila nas je i početna cena“, rekla je Maja Gojković.

Gojković je pre tri dana predala zahtev Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika da se hitno obustavi prodaja umetničkih dela stečajnog dužnika "Jugoeksporta", ali je Agencija taj zahtev odbila.

Na konferenciji za novinare, održanoj pre pet dana u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu, zamenik beogradskog gradonačelnika Goran Vesić je ocenio da je aukcija problematična jer „stečajna upravnica prodaje slike kao da su nameštaj ili frižider“.

Vesić je rekao da je na osnovu Zakona o kulturnim dobrima Muzej Grada Beograda celu ovu kolekciju po hitnoj proceduri proglasio za kulturno dobro, kao i da su o tome obavešteni Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, postupajući stečajni upravnik i Privredni sud.

On je dodao i da afera sa vrednim slikama iz „Jugoeksporta“ nije jedina jer je proteklih decenija na stotine umetničkih dela izneto iz zemlje i da se prodaju na aukcijama širom sveta.

Zbog toga će, kako je naveo, Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika biti upućen zahtev da se izvrši popis svih umetničkih dela u svim firmama, kako bi ona bila u srpskim muzejima i tako postala dostupna javnosti.

„Podnećemo čak i krivične prijave, i protiv stečajne upravnice („Jugoeksporta“) i svakog drugog ko je učestvovao u ovome – jer ovo je skandal, rekao je Vesić.

XS
SM
MD
LG