Dostupni linkovi

Gojković: Obustaviti prodaju umetničkih dela 'Jugoeksporta'


Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja
Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković predala je zahtev Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika da se hitno obustavi prodaja umetničkih dela stečajnog dužnika "Jugoeksporta", koja je zakazana za 18. maj.

Gojković je u zahtevu direktorki Agencije Dragici Petrović navela da je rešenjem Muzeja Grada Beograda od 12. maja za pokretna kulturna dobra utvrđeno su umetnička dela likovne i primenjene umetnosti, od čega su 124 likovna dela i 24 dela primenjene umetnosti, koja su predmet prodaje putem javnog nadmetanja, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Gojković je ukazala da, imajući u vidu da su ta dela proglašena za kulturno dobro, kao i da su utvrđene mere zaštite navedenih kulturnih dela, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, stečajnom dužniku „Yes Yugoexport sistem – Yes korporacija DD Beograd“ zabranjeno je da njima raspolaže u cilju prodaje, poklona ili njihove upotrebe u komercijalne svrhe.

Ministarstvo kulture i informisanja se na ovaj način pridružuje zahtevu Pravobranilištva Grada Beograda upućenom Agenciji za licitiranje stečajnih upravnika i Privrednom sudu u Beogradu, dodaje se u saopštenju.

Vesić: 'Stečajna upravnica prodaje slike kao da su nameštaj ili frižider'

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je 13. maja da su umetnička dela iz stečajne mase „Jugoeksporta“ proglašena za kulturno dobro i da će Grad na sve moguće načine sprečiti njihovo iznošenje iz Srbije.

Vesić je takođe podsetio da je nedavno oglašena prodaja 148 dela likovne umetnosti iz „Jugoeksporta“, koji je u stečaju, za nešto manje od deset i po miliona dinara (nešto više od 89 miliona evra), iako je procenjena vrednost bila oko 20 miliona dinara (oko 170 miliona evra), prenosi Beoinfo.

Na konferenciji za novinare, održanoj u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu, Vesić je ocenio da je to problematično jer „stečajna upravnica prodaje slike kao da su nameštaj ili frižider“.

On je izneo da se među slikama u stečajnoj masi „Jugoeksporta“ nalaze dela najpoznatijih umetnika, među kojima su Petar Lubarda, Nedeljko Gvozdevnović, Milo Milunović, Stojan Aralica, Grigorije Vozarević, Peđa Milosavljević, Mića Popović i mnogi drugi.

Vesić je rekao da je na osnovu Zakona o kulturnim dobrima Muzej Grada Beograda celu ovu kolekciju po hitnoj proceduri proglasio za kulturno dobro, kao i da su o tome obavešteni Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, postupajući stečajni upravnik i Privredni sud.

„Osam njih se već prijavilo za učešće na licitaciji (umetničkih dela iz „Jugoeksporta“) i moja poruka im je da ne troše novac bespotrebno. Grad će naći način da te slike nikada ne budu u privatnim kolekcijama, već u muzeju“, upozorio je Vesić.

On je dodao i da afera sa vrednim slikama iz „Jugoeksporta“ nije jedina jer je proteklih decenija na stotine umetničkih dela izneto iz zemlje i da se prodaju na aukcijama širom sveta.

Zbog toga će, kako je naveo, Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika biti upućen zahtev da se izvrši popis svih umetničkih dela u svim firmama, kako bi ona bila u srpskim muzejima i tako postala dostupna javnosti.

„Podnećemo čak i krivične prijave, i protiv stečajne upavnice („Jugoeksporta“) i svakog drugog ko je učestvovao u ovome – jer ovo je skandal, rekao je Vesić.

XS
SM
MD
LG