Dostupni linkovi

Mustafić pred premijeru u Budvi: Svijet bez nade je svijet pakla


Dino Mustafić
Dino Mustafić

Na svetostefanskoj sceni Grada teatra, u petak uveče je premijera regionalne koprodukcije, predstave "Srodne duše", sa rediteljskim potpisom Dina Mustafića. Ovu predstavu JU Grad teatar izvodi u saradnji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske iz Banje Luke i Narodnim pozorištem iz Tuzle. U autorskom timu predstave okupljeni su umjetnici iz BIH, Hrvatske i CG, kao i glumci koji osim iz Tuzle i Banje Luke dolaze iz Podgorice i Splita.

Kada se vraćamo klasici, to znači da je teatar i epoha u kojoj živimo u velikoj krizi. Jer, tražeći odgovore na ontološka pitanja koja zadiru u ljudsko postojanje, vidimo da su ona do danas otvorena, bez definitivnih odgovora - riječi su reditelja Dina Mustafića, povodom premijere predstave "Srodne duše", koja se izvodi na festivalskoj sceni Svetog Stefana.

"Kada vidite da je ono što smo dobili devedesetih godina i nazvali je demokratijom zapravo demokratura, jedno izvitoperenje, da je to zapravo priča o lokalnim kabadahijama - moćnicima, autoritetima koji se ne smiju dovoditi u pitanje, partitokratiji i vladavini političkih organizacija koje se formiraju kao korporativna preduzeća i drmaju tom demokraturom, onda shvatite zašto mladi ljudi kažu da su sve nade za njih satrane. Ja ulazim u neke srednjovječne godine kada je skepticizam prirodno uporište, ali vidim koliko je strašan taj naš svijet bez nade. Svijet bez nade i utopije je svijet pakla, svijet odsustva saosjećanja i empatije, i zato mislim da će ova predstava imati značajan odjek u našim sredinama ", očekuje Mustafić.

Predstava "Srodne duše" nosi obilježje balkanske stvarnosti i u činjenici da dva bosansko-herecgovačka pozorišta - ona iz Tuzle i Banja Luke, udaljena svega dva sata, kroz ovaj pozorišni projekat sarađuju po prvi put, dvije decenije nakon Dejtonskog sporazuma. Upravnik Narodnog pozorišta iz Tuzle Armin Ćatić kaže da je ova predstava i time dobila dodatnu vrijednost:

"Sve što je vezano za umjetnost, najčešće na ovim prostorima nema neku dostatnu finansijsku potporu, kako bismo bili finansijski zadovoljni što radimo ovaj posao. Međutim, ima nešto što nas povezuje jače od finansija, a to su ljudski odnosi. Bogatstvo ovog projekta je njegov naziv - Srodne duše - jer nikada ne možete znati unaprijed gdje vas čeka vaša srodna duša. Zato sam kao direktor pozorišta jako zadovoljan što sam upoznao Nenada Novakovića (direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske) sa kojim sam prvi put sarađivao, kao i zato što su glumci u predstavi iz tri države. Dakle, glumci prelaze barijere, ako ikakve više postoje".

"Srodne duše" su nastale po motivima Aristofanovih komedija "Ptice" i "Žabe", a predstava govori o utopiji srećnog društva i ironizira sadašnjost demagogije, pohlepe, lakomislenosti i izdaje. Tu istinu o stvarnosti koju živimo svi, pa i u Bosni i Hercegovini, kao da niko ne želi da vidi, a da bi se stvari mijenjale, nedostaje građanske pobune, smatra reditelj Dino Mustafić:

"A ta naša istina je vrlo dramatična. Imamo pozorište u Bosni i Hercegovini, na primjer, koje ima tradiciju preko šezdeset, sedamdeset godina, a dobija novac za godišnji program u iznosu od deset do petnaest hiljada eura. Takav odnos prema kulturi formira neoliberalni koncept koji je sve zelene površine pretvorio u poslovno-stambene objekte, u kojem ne postoji ništa drugo sem zarade, profita i šoping centara. Govorim o Bosni, ne govorim o Crnoj Gori. Svaka sličnost je potpuno nenamjerna".

XS
SM
MD
LG